Crisis krijgt geen grip op charitas

Nieuws | de redactie
21 april 2015 | Nederlanders zijn niet minder gaan geven aan goede doelen. Na een lange periode van groei, en een daling in 2011, blijft een verdere daling in het geefgedrag uit. Dat is verrassend, vanwege de economische crisis en een dalend vertrouwen van Nederlanders in de goededoelensector, blijkt uit VU-onderzoek.

In 2013 gaven Nederlanders bijna 4,4 miljard euro aan goede doelen: een lichte stijging ten opzichte van 2011 (4,3 miljard euro). Zo laat onderzoek zien van de werkgroep Filantropische Studies van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Veerkrachtiger dan voorspeld

 “De filantropische sector blijkt veerkrachtiger dan wij twee jaar geleden hadden voorspeld. Dat mensen steeds minder vertrouwen hebben in de goededoelensector baart mij wel zorgen voor de lange termijn,” zegt VU-hoogleraar Prosociaal Gedrag René Bekkers.

In 2013 gaven huishoudens gemiddeld € 204 aan goede doelen. Huishoudens geven veruit het meest aan doelen op het gebied van kerk en levensbeschouwing, gevolgd door gezondheid en internationale hulp. Er zijn grote verschillen tussen huishoudens in het geefgedrag. Zo doet 12% van de huishoudens geen giften aan goede doelen en geeft iets meer dan een kwart van de huishoudens (26%) minder dan € 25 op jaarbasis.

Aan de andere kant geeft één op de zeventig Nederlanders (1,5%) meer dan € 2000 en is hiermee verantwoordelijk voor meer dan kwart van het totaalbedrag aan giften. Ook het bedrijfsleven vormt nog steeds een belangrijke bron van inkomsten voor goede doelen. Ruim 70% van de bedrijven gaf in 2013 ongeveer € 1,4 miljard aan goede doelen. Bedrijven geven vooral geld en of sponsorgelden aan sport.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK