De impact van iedereen verbonden

Nieuws | de redactie
8 april 2015 | Het internet brengt alles en iedereen met elkaar in verbinding. Hoe grijpt dit in op het dagelijks leven van mensen en hoe zij zich gedragen? Op de Internet of Things Day van Hogeschool Rotterdam gaan studenten en maatschappelijke organisaties met die vraag aan de slag.

Peter van Waart is als lid van het Rotterdamse kenniscentrum Creating 010 verantwoordelijk voor het organiseren van de dag. “Het is een revolutie die aanstaande is en de studenten die nu worden opgeleid bij ons zijn de ontwerpers van toepassingen in dit veld,” vertelt Van Waart. “Het gaat erom dat studenten leren wat voor consequenties deze ontwikkelingen hebben.”

Wat brengt het Internet of Things?

Die studenten studeren onder meer Communicatie en Multimedia Design (CMD) en Informatica en Mediatechnologie, maar komen ook van de kunsten bij de Willem de Kooning Akademie vertelt Van Waart. “Het gaat er om die verbinding met de praktijk te vinden. Veel maatschappelijke organisaties worstelen met de vragen die het internet of things brengt, ook de gemeente Rotterdam bijvoorbeeld. Studenten kunnen hen daarbij helpen.”

Zo wordt op de Internet of Things Day een hackathon georganiseerd waar studenten samen met maatschappelijke partijen concrete vragen gaan oplossen. Belangrijke vraag daarbij is de impact die de toenemende digitalisering heeft op het persoonlijke leven van mensen. “Het wordt soms te makkelijk afgedaan als technologische ontwikkeling, maar het is veel meer dan dat.”

Van Waart hoopt dan ook dat behalve het leren inspelen op nieuwe vragen in hun werkveld, studenten ook “beter gaan reflecteren op het eigen handelen. Hoe verhoud je je tot deze ontwikkelingen, dat is een belangrijke vraag. Dat geldt vooral voor studenten CMD trouwens, ik kan me voorstellen dat zij bij Informatica iets meer inzoomen op de onderliggende techniek.”

Overheid kan het niet alleen

Niet alleen voor studenten is die vraag van belang, ook maatschappelijke partijen denken na over deze ontwikkelingen. “De gemeenten zijn aan het kijken hoe ze een smart city kunnen worden. Dat is iets wat je als overheid niet zomaar alleen kunt doen,” zegt Van Waart. “Op de Internet of Things Day hopen we dat debat te faciliteren en verschillende partijen bij elkaar te brengen.”

De vraag wat de impact gaat zijn van het verbinden van alles en iedereen in het Internet of Things, wordt niet alleen gesteld in Rotterdam. Ook op wereldschaal zal deze vraag op tafel komen tijdens de Hannover Messe waar de toekomst van industrie en high tech bovenaan de agenda staan.

De Internet of Things Day is een wereldwijd evenement. Op 9 april gaan studenten van de Hogeschool Rotterdam in de Wijnhaven aan de slag. Meer informatie vindt u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK