Denker des Vaderlands uit HBO

Nieuws | de redactie
7 april 2015 | Het was voor het HBO een historisch moment, toen de Haagse lector Marli Huijer de nieuwe Denker des Vaderlands werd. “Opeens riep mijn partner ‘Marli, er zijn mensen voor je!’ Mopperend kwam ik naar beneden. Daar stond een heel comité, met bloemen en taart.”

Huijer is bij De Haagse Hogeschool lector Filosofie en Beroepspraktijk en onderzoekt sinds haar aantreden in 2007 thema’s als ritme en discipline. Vanuit dat onderzoek gaat zij zich in haar nieuwe rol richten op wat zij ‘tussendenken’ noemt, vertelt zij de site van haar hogeschool. Vandaag houdt zij ter ere van haar benoeming een openbare les, om die nieuwe status te verbinden met haar werk als HBO-onderzoeker.

Werk in de tussenruimte

“Hiermee kan ik twee onderwerpen koppelen. Het denken te midden van mensen: tussen studenten, tussen culturen, tussen verschillende sociale klassen, tussen mensen in de metro… En tegelijkertijd laat ik de vragen aan bod komen: Hoe geven we de ruimte tussen mensen vorm? Wat maakt dat we ons thuis voelen in de wereld? Welke ordeningen gebruiken we daarvoor? Dan komen thema’s als tijd en disciplinering weer naar voren.”

In haar boek ‘Goudmijn van het denken’ en de lessen aan de Haagse Hogeschool heeft “inmiddels honderden studenten in aanraking gebracht met klassieke filosofische teksten. Je merkt hoe met behulp van deze teksten moeilijke gesprekken over bijvoorbeeld Geert Wilders of Zwarte Piet in gang worden gezet. Als de discussie te hoog oploopt, zegt de student die het gesprek leidt: ‘Laten we teruggaan naar de tekst.’ Dat is neutraal terrein. En toch zit je op het puntje van je stoel. Wat zegt jouw cultuur of jouw religie over dit onderwerp? Er komt een verdieping tot stand die mij als docent versteld doet staan. Deze ervaring maakt dat ik erg wil pleiten voor tussenruimte.”

Helemaal mijn vrouw

Die benadering had zij al eens gedeeld met haar betreurde voorganger als ‘nationaal denkfiguur’. “René Gude vertelde mij nadat hij een bezoek aan De Haagse Hogeschool had gebracht: ‘Als je wat je in De Haagse Hogeschool hebt bewerkstelligd ook in Nederland voor elkaar krijgt, ben je helemaal mijn vrouw.’ Dat is het doel, om via de charme van de filosofie mensen aan het denken te zetten.”

Huijer heeft haar studenten en hogeschool beloofd dat zij ook in deze nieuwe situatie aanblijft als lector en als bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. De publicatie van een nieuw boek moet er even aan geloven, nu zij zoveel ballen tegelijk in de lucht moet zien te houden. “Ik wil het contact met studenten niet kwijt.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK