Eerste hoogleraar GGZ-verpleegkunde

Nieuws | de redactie
3 april 2015 | Inholland-lector Berno van Meijel wordt de eerste hoogleraar GGZ-verpleegkunde van Nederland. De leerstoel aan de VU is ingesteld om interventies te ontwikkelen en om effectiviteit te onderzoeken voor de beroepspraktijk van verpleegkundigen in de geestelijke gezondheidszorg.

De GGZ-verpleegkunde is een vakgebied in ontwikkeling met nog maar een korte wetenschappelijke traditie. Desondanks is de academisering van het vakgebied de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen.

Belang van zelfmanagement

De GGZ-verpleegkunde zoek daarbij haar plaats binnen de dominante wetenschappelijke paradigma’s, met name de positivistische en de fenomenologische wetenschapsbenadering. Er wordt een pleidooi gehouden om het onderzoek binnen de GGZ-verpleegkunde vanuit beide paradigma’s op te zetten.

Binnen het onderzoeksprogramma van de leerstoel GGZ-verpleegkunde neemt het concept ‘zelfmanagement’ een belangrijke plaats in. Er wordt kennis gegenereerd en er worden interventies ontwikkeld die bijdragen aan het door patiënten zo goed mogelijk omgaan met de gevolgen van de psychische aandoeningen en het bevorderen van hun psychische en somatische gezondheid.

Kans voor professionalisering

Dr. Berno van Meijel is lector bij Hogeschool Inholland en per 1 oktober benoemd tot bijzonder hoogleraar GGZ-verpleegkunde bij VUmc te Amsterdam. Hij is ook betrokken bij de academische werkplaats herstel en rehabilitatie van GGZ inGeest. Herstelondersteunende zorg ligt voor een belangrijk deel binnen het domein van de GGZ-verpleegkunde.

De samenwerking tussen de academische werkplaats en Van Meijel biedt dan ook nieuwe kansen om het verpleegkundig vak op dit thema verder te professionaliseren. Op woensdag 8 april houdt hij zijn inaugurele rede ‘Kleurrijke perspectieven. Notities over de GGZ-verpleegkunde’.

Van Meijel die al vele jaren actief is als lector bij Inholland doet onderzoek naar zelfverwonding en richtlijnen in hoe daar mee om te gaan. Als lector stelde Van Meijel in 2010 al vast dat er behoefte is aan hoog opgeleid personeel in de intensieve geestelijke gezondheidszorg. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK