Gezond naar de basisschool

Het draagvlak voor dit unieke onderwijsconcept blijkt bijzonder groot. Een groot deel van de ouders en leerkrachten hebben volmondig ‘ja’ gezegd tegen het project. Dit is onlangs meegedeeld door de initiatiefnemers: de onderwijsstichting MOVARE, de Universiteit Maastricht en de GGD-Zuid-Limburg, gesteund door de Provincie Limburg.
Beter in hun vel
De Gezonde Basisschool van de Toekomst is een Kennis-As Limburg project. Hierbij wordt in de komende jaren € 600 miljoen gestoken in de Limburgse kenniseconomie door onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, Rijk en de Provincie Limburg. Met de Gezonde Basisschool van de Toekomst willen de initiatiefnemers de gezondheid van de inwoners van Parkstad verbeteren. De gedachte achter dit initiatief is dat leerlingen die beter in hun vel zitten, beter presteren.
Voor kinderen, ouders en leerkrachten verandert er nog al wat. Twee scholen met 600 leerlingen De Carroussel en Gravenrode/Schaesberg in Landgraaf) doen mee aan het volledige pakket. Het dagprogramma wordt iets verlengd, leerlingen krijgen een langere middagpauze. In de middagpauze ontvangen alle kinderen een gezonde lunch, en een gevarieerd programma van sport, spel, beweging, cultuur en leuke lessen over gezonde voeding. De buitenschoolse opvang is ook nauw betrokken, waardoor kinderen de mogelijkheid krijgen om vanaf 07:30 de dag te beginnen met een gezond ontbijt.
Wat zijn de effecten?
Daarnaast doen twee scholen alleen mee met het beweegpakket, dus zonder voeding. Verder doen ook vier controlescholen in Parkstad mee aan het onderzoek. Hier worden geen veranderingen in de dagindeling, beweegritme of voeding doorgevoerd. Wetenschappers van de universiteit kunnen straks zien wat de effecten zijn van het volledige pakket en alleen het beweegpakket in relatie tot de controlescholen. Er zullen data worden verzameld over onder meer de gezondheidstoestand, sport- en cultuurdeelname, citoscores, opvoeding en de sociaal economische situatie van de ouders.
Een dertigtal wetenschappers van de Universiteit Maastricht begeleidt het project onder leiding van prof. dr. Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde. “Op de scholen komt meer structuur met voldoende tijd voor leren, sport, bewegen en aandacht voor gezonde voeding. Wij denken dat het voor kinderen én ouders minder stress oplevert en bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven.” In 2020 wordt het project afgesloten met een wetenschappelijk symposium waarop de resultaten bekend worden gemaakt.
Meest Gelezen
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
VVD ruilt kennisgeld Groeifonds in voor fossiel belastingvoordeel
‘Kennis van zwaktes ChatGPT helpt voorkomen van fraude bij schrijfopdrachten’
