Krijgt Iran weer toegang tot kennis?

Nieuws | de redactie
3 april 2015 | Wat betekent het atoomakkoord van Iran voor de kennissector in dat land? Kunnen Iraniërs straks in Nederland zonder restricties weer bèta-technische studies volgen en krijgt het land weer toegang tot alle MOOCs?

In een tv-toespraak sprak Barack Obama gisteren over een ‘historische overeenkomst’ met Iran. Een ‘robuuste en levensvatbare’ deal. Dit akkoord wordt nu verder uitgewerkt en daar moet uiterlijk 30 juni overeenstemming over zijn bereikt. Wat zijn de gevolgen van deze overeenkomst voor de Iraanse kennissector in binnen- en buitenbuitenland?

Ontheffing vragen bij OCW

Tot op heden moeten Iraanse studenten in Nederland die bepaalde technische of natuurwetenschappelijke studies willen volgen eerst ontheffing vragen bij OCW. In 2012 waren er nog drie studenten van Iraanse afkomst met een Nederlands paspoort die door toenmalig staatssecretaris Zijlstra geweigerd werden voor een master atoomwetenschappen aan de TU-Delft. Dit besluit nam Zijlstra op basis van een motie uit 2006 van de Verenigde Naties, die alle landen opriep om te voorkomen dat Iraanse onderdanen toegang kregen tot kennis om een atoombom te bouwen.

Deze Iraanse studenten zijn naar de rechter gestapt en door de Hoge Raad in het gelijk gesteld. De regeling is echter nog niet afgeschaft en Iraanse studenten moeten nog steeds op grond van Nederlandse regelgeving voor bèta-technische studies ontheffing aanvragen.

Ook MOOCs achter gesloten deur

Ook Iraanse MOOC gebruikers hadden last van de sancties. Amerika had aanvankelijk een groot deel van het Coursera aanbod verboden voor Iraniërs. Afgelopen zomer is die regeling al grotendeels versoepeld. De leiding van Coursera meldde toen: “At our last estimate, we’ve seen more than 20,000 visitors from Iran take part in our courses, so we’re glad to open our (digital) doors again to these learners, and hopefully many more!” Echter, bèta-techniek MOOCs vallen nog wel steeds onder de huidige sancties.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK