Poptempel in Haarlem

Nieuws | de redactie
14 april 2015 | Nederland is een conservatorium rijker. De excellente muziekcultuur wordt nu aangevuld met het Conservatorium Haarlem. Hierin gaat het muziekacademie van Inholland op. Daar gaat een jong team aan de slag van docenten, die allen zelf nog actief zijn als professioneel popmuzikant of producer.

Inholland brengt hierin het enige Conservatorium in Nederland bijeen dat zich helemaal focust op popmuziek en e-music (onder andere dance) als een nieuw onderdeel van het domein ‘Creative Business’ van de Haarlemse vestiging van de hogeschool. “Na de verhuizing van het Conservatorium van Alkmaar naar Haarlem in 2011, bleek steeds duidelijker dat zowel aankomende studenten als de regionale en landelijke muzieksector nauwelijks wisten dat er een Conservatorium is in Haarlem,” zegt Arjen Davidse, de artistiek leider. “En dat terwijl de opleiding in 2012 en 2014 door de studenten (landelijke NSE studentenenquête) en door Elsevier magazine werd verkozen als hoogst gewaardeerd Conservatorium van Nederland. Voor Inholland reden actie te ondernemen: met de nieuwe naam weet iedereen meteen wat wij zijn en waar men ons kan vinden.”

Nu ook e-music

De afstudeerrichtingen zijn Pop en E-Music;. Bij Pop kunnen muzikale talenten kiezen voor het hoofdvak zang, gitaar, basgitaar, drums, toetsen, saxofoon of trompet. E-Music is de enige hbo-dance-opleiding van Nederland als een soort digitale evenknie van Pop, met als hoofdinstrument de computer. Een e-musicus wordt zowel opgeleid in de professionele studio in onder meer recording, producing en mixing, als in het produceren van dancemuziek en muziek voor onder andere games, films en commercials.

Topartiesten in deze disciplines komen naar de opleiding om masterclasses te verzorgen. Afgelopen jaar waren dat onder andere Giovanca, Niels Geusebroek, Chef Special, VanVelzen, Michel de Hey, Holger Schwedt, Black Sun Empire, Ruben Hein, Berget Lewis en Waylon. Het nieuwe conservatorium werkt in zijn vakgebieden van de beroepspraktijk samen met vertegenwoordigers uit de (inter)nationale muziekindustrie als Talpa/BMG, Cloud9, Massive Music, maar ook lokale muziekpartners als Patronaat, Bevrijdingspop en Edit Festival.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK