Snel verlies jong HBO-talent

Nieuws | de redactie
1 april 2015 | Het HBO is relatief vergrijsd en verliest tegelijkertijd veel van zijn nieuwe, jonge docenten en onderzoekersaanwas. Daarmee worden zowel de onderwijskwaliteit als de aantrekkelijkheid van de hogeschool als werkgever niet bevorderd. Waar zitten de knelpunten?

Hogescholen steken geld, tijd en aandacht in de jonge mensen die zij aantrekken voor kennisoverdracht en onderzoek. Zulke investeringen zijn van groot belang voor de voortgang van hun kwaliteitsontwikkeling en hun innovatief gehalte. Daarom zijn de cijfers over de teloorgang daarvan extra zorgelijk.

Kostbaar verloop

Het blijkt dat het HBO een flink verloop kent. Daarvan heeft ongeveer een derde pas recent bij een hogeschool aangeklopt als nieuwe medewerker. Deze vertrekkers werken minder dan drie jaar in de HBO-sector. Gelet op de investeringen in hun functioneren – en soms ook in de werving van zulk schaars talent – is een dergelijk verloop kostbaar.

Belangrijke redenen voor dit soort voortijdig vertrek uit hogescholen zijn een gebrek aan aansluiting tussen de inhoudelijke focus van hoogopgeleide nieuwkomers en de concrete vertaalslag van hun werk naar HBO-praktijk, die zich op toepassing in professies richten moet. Ook de vergrijsde teams kunnen jonge docenten ontmoedigen. “Als je daar niks mee doet, kunnen mensen hun hoofd stoten en afknappen,” ziet men bijvoorbeeld in lerarenopleidingen, noteert Profielen het blad van de Hogeschool Rotterdam.

Te vlot in het diepe

Het te snel overladen van gedreven jonge docenten met nog weinig HBO-ervaring blijkt ook een belangrijke risicofactor. Al te vlot mensen het diepe in laten springen lijkt dynamisch, maar kan ook vrijblijvendheid signaleren. Dat werkt dan regelmatig niet goed uit. De Arbeidsmarktmonitor 2014 van Zestor duidt er op dat het coachen en inwerken van nieuwe docenten niet overal goed lukt en de HBO-cao niet voor niets extra aandacht en afspraken is gaan opnemen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK