Top kennis ontmoet hightech

Op vrijdag 17 april werd in één van de vele hallen van de Messe de Wissenstag georganiseerd. In Hannover kwam de triple helix samen om te discussiëren hoe kennis en bedrijvigheid samen te laten optrekken en valoriseren. ScienceGuide en Platform Bèta Techniek zetten daarom samen met partners als de Universiteit Utrecht, Universiteit Maastricht, Brightlands, Hanzehogeschool en FOM een programma op poten.
Op vrijdagmorgen was het aan Koen Geurts om de dag af te trappen. Geurts is werkzaam voor het Duitse Lucht & Ruimtevaart Instituut en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor Philae, de lander die eind 2014 met succes vanaf ruimtesonde Rosetta op een komeet werd neergezet. Op de Wissenstag nam hij het publiek mee op de reis waar hij de afgelopen jaren bij betrokken was.
Na Geurts was het podium aan Spinoza-winnaar Detlef Lohse van de UTwente. Hij doet al jaren zeer baanbrekend onderzoek naar hoe vloeistofdruppels reageren als ze op verschillende oppervlakken terecht komen. Zeer fundamenteel, maar tegelijkertijd zeer toepasbaar en het is daarom dat printergiganten als Océ maar wat graag met Lohse samenwerken.
Dergelijke vormen van samenwerking vinden ook plaats bij EnTranCe in Groningen, waar de Hanzehogeschool een innovatiewerkplaats heeft ontwikkeld die inmiddels al veel aandacht heeft gekregen in Europa. Wim van Gemert hoopt dan ook dat er vele nieuwe EnTranCe’s gaan ontstaan om zo uiteindelijk tot nieuwe manieren te komen om wereldwijd het energievraagstuk aan tea pakken.
Nadat vorig jaar Nederland het partnerland was van de Hannover Messe, was het dit jaar de beurt aan India dat in premier Narendra Modi eerder die week al hoog bezoek had langsgestuurd. Op de Wissenstag waren Shantanu Maheshwari en Varghese Mathai er om te vertellen over hun onderzoekservaringen in Nederland.
Als PhD-studenten in Nederland,vertellen Maheshwari en Mathai zich gelukkig te prijzen. Het is niet iedereen gegeven vanuit India naar één van de best georganiseerde kennisinfrastructuren ter wereld te mogen komen, gaven zij toe. Met behulp van onder meer Shell krijgen de twee Indische wetenschappers dit nu wel.
Het samenwerken in een groot team van internationale onderzoekers is daarbij een groot goed. Zelf zeggen ze, voortkomend uit hun achtergrond, dat hun arbeidsethos een forse bijdrage levert aan de groep waarin ze samenwerken. Dat beaamt Detlef Lohse die één van de PhD’s onder z’n hoede hebben. “In Nederland mag men zich wel eens realiseren dat het niet allemaal vanzelfsprekend is allemaal.”
In de slotdiscussie werd aan het einde van de dag vooruit gekeken naar de Triple Helix. Door Anka Mulder (TU Delft) die het toenemend belang van nieuwe vormen van onderwijs aanstipte, en Jan-Kees Dunning van Brightlands die in Limburg en omstreken internationaal en regionaal de samenwerking zoekt tussen bedrijven en kennisinstellingen als de Universiteit Maastricht, Luik en Aken.
Afgesloten werd er door ScienceGuide-hoofdredacteur Pieter Gerrit Kroeger en dagvoorzitter Farid Tabarki die alvast vooruit keken naar volgend jaar als de Verenigde Staten het partnerland zijn en ook ScienceGuide en Platform Bèta Techniek hopelijk weer van de partij zijn.
Meest Gelezen
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
VVD ruilt kennisgeld Groeifonds in voor fossiel belastingvoordeel
De student als consument maakt vrouwelijke docenten extra kwetsbaar
