Topsport plukt vruchten van wetenschap

Nieuws | de redactie
23 april 2015 | Technologisch vernuft kan topsporters helpen bij het halen van optimale prestaties. In Twente zoeken technologische bedrijven, kennisinstellingen en sportclubs elkaar daarom op. Op 30 april wisselen zij in de Grolsch Veste ervaringen uit.

Of je nou voetbalt bij FC Twente of traint voor een WK atletiek, een topsporter heeft altijd momenten van rust nodig. Die rust kan met behulp van neurofeedback en speciale oefeningen geoptimaliseerd worden. Noortje Rijken is projectleider topsport bij het Centre of Expertise TechForFuture van Saxion en houdt zich bezig met projecten om topsporters hierin te begeleiden.

“We zijn nu bezig met een project rond peak performance, om met neurotherapie topsporters te helpen. We hopen dat ze daardoor beter leren ontspannen. We doen dagelijks oefeningen, sporters krijgen biofeedback en ze krijgen ademhalingsinstructies mee. Het gaat er om dat ze zoveel mogelijk rust krijgen.”

Die rust is nodig, omdat sporters onder grote druk moeten presteren. “Voor een voetballer geldt natuurlijk dat deze in volle stadions een topprestatie moet leveren. Voor atleten gaat het er bijvoorbeeld om dat je moet zorgen dat je niet vals mag starten als het er op aan komt,” legt Rijken uit.

Het onderzoeksproject werd daarom gedaan met voetballers van Heracles Almelo en met een groep atleten. “In principe is deze therapie voor alle groepen geschikt,” vertelt Rijken. Vanuit het Centre of Expertise TechForFuture probeert Rijken topsportorganisaties, bedrijven en onderzoekers bij elkaar te krijgen en succesvol te laten samenwerken.

Uit een in 2013 gehouden symposium bleek al dat de Twentse regio potentie heeft om zich verder te ontwikkelen als expertisegebied voor technologie, sport en gezondheid. Verdere bundeling van krachten is daarvoor van belang. Rijken ziet dat veel topclubs al gebruik maken van technologische en wetenschappelijke kennis. Juist de samenwerking tussen bedrijven, topsport en kennisinstituten biedt daarom kansen.

“Ik was bij FC Groningen en die hebben een bewegingswetenschapper van de RUG in dienst voor dit soort innovaties. Dat zal bij PSV, Ajax of Feyenoord niet anders zijn. We willen daarom ook in Twente in gesprek over hoe we dit soort relaties verder kunnen bestendigen,” vertelt Rijken.

Op 30 april zullen de verschillende partijen die hier bij betrokken zijn én kunnen worden in de Grolsch Veste met elkaar het gesprek aan gaan. Onder meer Ineke van Oldeniel van Saxion en Heracles-voorzitter Jan Smit zullen daarbij aanwezig zijn.

Bekijk hier het volledige programma. Aanmelden kan tot 24 april

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK