VVD: ‘PvdA remt ambitie’

Nieuws | de redactie
14 april 2015 | “Je als overheid niet aan deze afspraak houden vind ik onverstandig. Daar ben ik tegen” VVD Kamerlid Pieter Duisenberg is het niet eens met de PvdA om te stoppen met het experiment voor ‘collegegelddifferentiatie.

Tegenover NU.nl maakte Mohamed Mohandis (PvdA) bekend dat zijn partij af wil van het experiment met collegegelddifferentiatie. Minister Bussemaker lijkt het met haar partijgenoot eens te zijn en ziet “geen reden om nog met collegegeld te differentiëren”, zo laat zij weten in reactie op dit bericht. Dit voorstel kan ook op een nipte Kamermeerderheid rekenen van SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren.

Geïntroduceerd door Halbe Zijlstra

Collegegelddifferentiatie werd geïntroduceerd door de toenmalige staatssecretaris Halbe Zijlstra. Om dit mogelijk te maken heeft de NVAO een speciaal keurmerk in het leven geroepen om excellentie van opleidingen te bekronen. Met dit keurmerk mogen instellingen na toestemming van de minister verhoogd collegegeld vragen aan hun studenten voor zulk aanbod.

Coalitiegenoot VVD benadrukt tegenover ScienceGuide nog maar eens de noodzaak van collegegeld differentiatie. Kamerlid Pieter Duisenberg: “Met de Veerman Agenda is het hoger onderwijs bezig aan meer differentiatie, onder andere door extra programma’s aan te bieden bovenop het normale programma. Hiervoor maakt een instelling kosten, bijvoorbeeld voor de extra trip naar Brussel of Berlijn of de ingevlogen gespecialiseerde hoogleraar. Een kleine bijdrage in de kosten voor de student, die hiervoor kiest en hier profijt van heeft bovenop de normale studie, vind ik redelijk.”

Afspraak is afspraak

Duisenberg vindt dat ook de betrouwbaarheid van de overheid in het geding komt door dit voorstel van de PvdA. “Een extra bijdrage hoeft niet altijd, maar er was in het hoofdlijnenakkoord tussen OCW en de hogescholen en universiteiten afgesproken dat de vrijheid er voor instellingen is om dit te kunnen doen. Die afweging is dan aan hen, maar in ieder geval kan het. Je als overheid niet aan deze afspraak houden, vind ik onverstandig als onderdeel van het gehele pakket in het hoofdlijnenakkoord. Zoiets gaat ook ten koste van geld, dat anders naar alle studenten zou gaan en het zet een rem op de ambities voor differentiatie. Daar ben ik tegen.”

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK