Cameron’s collegegeld

Nieuws | de redactie
8 mei 2015 | De Britse verkiezingen zitten vol verrassingen. Juist voor studenten en hoger onderwijs konden die nog wel eens groot zijn. Op het beleidsterrein van hoger onderwijs en studiefinanciering staat namelijk het nodige te wachten.

De BBC geeft nu aan dat David Cameron met een eigen meerderheid de nieuwe regering kan vormen. Coalitiepartners of gedogers heeft hij niet nodig en van uit Noord-Ierland krijgt hij sowieso stemmen van de Unionistische parlementariërs. Ook die hebben opvallend enige winst geboekt.

Aanzienlijke bezuinigingen

Met een verpletterende overwinning van Schots nationale SNP ‘north of the border’ is er een sterk verdeelde politieke situatie ontstaan bij de Britten. Dat geldt ook voor het hoger onderwijs. De Conservatieven zijn van plan aanzienlijk te bezuinigen op de overheidsuitgaven en staan bovendien voor een groot gat in de meerjarenramingen op onderwijsterrein. Tegelijkertijd heeft men in Schotland een eigen, zelfstandig hoger onderwijsbeleid, dat heel anders ingericht is en gefinancierd wordt. De SNP zal alles doen dat zo te houden.

Verwacht wordt dat Cameron’s nieuwe kabinet de collegegelden nogmaals fors gaat verhogen. Deze zouden dan in enkele jaren van £ 3000 naar ongeveer £ 11.500 gestegen zijn. Dit zou nodig zijn om de inkomsten te verhogen om de HO-investeringen te kunnen doen die oorspronkelijk uit de opbrengsten van het leenstelsel voor studiefinanciering zouden komen. Daar blijken echter grote rekenfouten en ongegronde inschattingen gemaakt te zijn, zodat men nu de financiering van het hoger onderwijs in de komende jaren ingrijpend moet herzien.

In maart gaf voormalig HO-minister onder Tony Blair, Baroness Tessa Blackstone eeninterview aan ScienceGuide en waarschuwde toen voor alle doorrekeningeningen van een leenstelsel. “Niet één rekensom klopt over de terugbetaling.”

Cameron verlost van LibDems

Cameron had op dit punt één lastig element. Hij werd in coalitie gesteund door Liberaal Democraten en deze waren altijd fel tegen collegegeldverhogingen. Dat zij de vorige verhoging toch gingen steunen heeft hen heel veel kiezersgunst gekost. Zo verloren zij vannacht de zetel van de universiteitsstad Cambridge aan Labour, dat elders zelf vaak verloor. Nu hoeft Cameron zich aan zo’n coalitiepartner niet veel meer gelegen te laten liggen en zou het hoger onderwijs dus heel wat te wachten kunnen staan. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK