Delft brengt kennis heelal samen

De door de TU Delft en ESA ontwikkelde rover bij ESA/ESTEC in Noordwijk, werd vanuit de TU Delft op afstand bestuurd tijdens het openingssyposium van het TU Delft Space Institute. Het nieuwe instituut is bedoeld om de ruimtevaartactiviteiten van de universiteit te bundelen en te versterken.
Experts samenbrengen
“De TU Delft heeft zeer veel ruimtevaartactiviteiten, en niet alleen op de faculteit Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek”’, stelt Eberhard Gill, directeur van het nieuwe instituut. “De nanosensoren van Technische Natuurkunde zijn vermaard en bijvoorbeeld terug te vinden in de Europese ruimtetelescoop Herschel, en bij de faculteit CiTG zit zeer veel kennis over aardobservatie.
En zo zijn er nog veel meer. Met dit nieuwe instituut willen we de verschillende experts beter samenbrengen. Voor samenwerkingspartners binnen de overheid en het bedrijfsleven willen we beter zichtbaar maken welke expertise we hen kunnen bieden.”
Het nieuwe TU Delft Space Institute kent drie poten: Distributed Space Systems, Space Robotics en Sensing from Space. Distributed Space Systems richt zich met name op de ontwikkeling van zwermtechnologie: samenwerkende systemen verspreid over grote aantallen vaak kleine satellieten, zogenaamde Nanosatellieten.
De TU Delft heeft daar veel ervaring mee opgedaan, onder meer door twee eigen cubesats te lanceren: Delfi-C3 en Delfi-N3XT. Delfi-C3 vierde eind april zijn zevende verjaardag in de ruimte en is opmerkelijk genoeg nog steeds operationeel. Uit het Delfi-programma ontstond een zeer succesvolle technostarter: ISIS.
Het heelal observeren
Een belangrijk onderzoeksgebied van Space Robotics is de ontwikkeling van micro-aandrijving: kleine raketmotoren om nanosatellieten zeer nauwkeurig te kunnen sturen. Sensing from Space richt zich op het ontwikkelen van sensoren voor het observeren van het heelal en de Aarde. Daarbij gaat het vooral om miniaturisering en het aan boord van de satelliet al verwerken van de data in plaats van op de grond.
Naast onderzoek richt het instituut zich ook op educatie. Zo komt er een brede minor Spaceflight voor studenten van andere faculteiten, en werkt het instituut samen met de DARE, de studentenraketvereniging. Met hun Stratos-II willen ze als eerste studenten met een raket de grens van de ruimte bereiken.
Meest Gelezen
De student als consument maakt vrouwelijke docenten extra kwetsbaar
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
Dijkgraaf wil zijn waaier doortrekken naar het onderzoek in het hbo en mbo
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
VVD ruilt kennisgeld Groeifonds in voor fossiel belastingvoordeel
