Echt duurzame gastvrijheid

Nieuws | de redactie
8 mei 2015 | Met de inauguratie van twee lectoren is het team achter Stenden Academy of International Hospitality Research (AIHR) compleet. Met de komst van Sjoerd Gehrels en Conrad Lashley kijkt het instituut vooruit. Lector Elena Cavagnaro specifiek naar 24 en 25 november als de top in hospitality bijeenkomt.

Eind november vindt in Leeuwarden het Stenden AIHR Conference ‘Guests on Earth’ plaats. Zoals de titel al aangeeft is het thema van dit congres: duurzaamheid in de hospitality sector. “Geen grootschalig gebeuren, maar juist in kleine kring de discussie aangaan met studenten, docenten, onderzoekers en het werkveld,” vertelt Elena Cavagnaro aan ScienceGuide. “Het gaat er echt om dat we met elkaar van gedacht wisselen over het onderzoek in dit veld.”

Stenden als laboratorium

Cavagnaro is juist getuige geweest van de inauguratie van twee nieuwe collega’s. Sjoerd Gehrels gaat zich als lector ‘Innovation in Hospitality’ bezighouden met de toekomst van het vakgebied. Hoe organiseren hotels zich in de toekomst? Hoe vinden zij nieuw, geschikt personeel? Met het Stenden Hotel als ‘in-house laboratorium’ gaat Gehrels antwoorden op dergelijke vragen zoeken.

Professor Conrad Lashley mag als nieuwe lector ‘Hospitality Studies’ gelijk aan de bak in november als hij de conferentie afsluit. “Lashley is heel kritisch op hoe bedrijven duurzaamheid inzetten. Het wordt toch vooral gezien als een manier om waarde te creëren voor je portemonnee, terwijl het niet alleen maar daarom mag gaan.”

Juist daarom is Lashley, die in Groot-Britannië veel bekendheid heeft vergaard als onderzoeker naar hospitality, een geschikte spreker om de aanwezige studenten op de tweede dag van het congres nog eens echt te prikkelen. “We merken dat de hotelindustrie heel erg open staat voor nieuwe ideeën op het gebied van duurzaamheid.”

Meer dan gerecycled papier

Die duurzaamheid gaat verder dan een simpel gebruik van gerecycled papier of de gasten te vragen hun handdoeken niet ieder dag te laten vervangen. “We kijken ook naar manieren om hotelgasten te prikkelen om zich duurzamer gaan gedragen, zonder dat dit ten koste gaat van hun beleving.” Anna Düweke, masterstudent op Stenden, onderzocht bijvoorbeeld in hoeverre bezoekers van Accor Hotels bereid zijn hierin comfort op te geven.

“Als je kijkt naar buffetten in hotels, daar merken gasten dat veel voedsel wordt weggegooid. Gasten geven ook aan dat ze het niet leuk vinden om te zien hoe andere gasten enorme hoeveelheden eten opscheppen en het dan niet opeten. Dat is een negatieve belevenis. Gasten zijn best bereid te wachten op hun ontbijt als je daarmee positieve stappen kan zetten in het reduceren van voedselverspilling en het bevorderen van duurzaamheid.”

Het zijn dit soort praktische vragen waar Cavagnaro op het congres juist met collega onderzoekers, studenten en werkveld naar op zoek wil. Op dag één is het aan de academici in hospitality om juist de wat grotere vragen te tackelen. “De dag wordt geopend door professor Peter Westbroek die een prachtig boek heeft geschreven over hoe mooi, maar ook ontzettend fragiel onze aarde is. Dat is een mooie start om het belang van duurzaamheid te agenderen.”

Niet overal San Pellegrino

Helen Chun van Cornell University zal vervolgens ingaan, op wat de hospitality business staat te wachten om dat vraagstuk het hoofd te bieden. “Zij kijkt echt naar hoe we een gedragsverandering kunnen bewerkstelligen.” Futuroloog Ian Yeoman is ten slotte de man die een blik op de toekomst werpt  en beziet hoe de hotelwereld er in de toekomst zal komen uit te zien.

“Je ziet nu al trends op het gebied van toerisme en voedsel. Men richt zich veel meer op eten en drinken dat lokaal wordt gehaald. Het is ook onzin, niet op lange termijn houdbaar, om te verwachten dat je waar ook ter wereld een fles San Pellegrino water kunt krijgen.”

Er is kortom, genoeg te bespreken op 24 en 25 november in Leeuwarden. Elena Cavagnaro kijkt uit naar het symposium waar studenten, onderzoekers en ondernemers elkaar zullen ontmoeten. “Het is voor studenten natuurlijk een unieke ervaring en een kans om voor zo’n excellent publiek je werk te presenteren. Dag twee van het congres is namelijk helemaal gewijd aan onderzoek van studenten die verschil heeft gemaakt voor de praktijk. Op die manier krijgen ze kansen die bijzonder waardevol zijn voor een jonge toekomstige manager.”

De conference ‘Guests on Earth’ is mede mogelijk gemaakt door Stenden Hotel Management School, de Center of Expertise in Leisure, Tourism and Hospitality (CELTH) en GRO, een bedrijf dat op biologische wijze paddenstoelen kweekt op koffiedik. Zulke sponsoring geeft aan dat veel interesse bestaat van academici en van het werkveld voor het thema van het congres: duurzame hospitality.

Het congres ‘Guests on Earth’ vindt plaats in Leeuwarden op 24 en 25 november. Aanmelden en meer informatie verkrijgen kan via een mail aan regina.van.der.meer@stenden.com  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK