Een motor van innovatie

Nieuws | de redactie
21 mei 2015 | Tien jaar geleden opende premier Rutte als staatssecretaris van OCW het eerste gebouw van Yes!Delft. Deze week was hij terug en ziet een ander klimaat voor innovatieve bedrijvigheid. “Nederland is uitgegroeid tot een van de meest ondernemende landen ter wereld.”

U leest de volledige speech van Mark Rutte bij het Network Event Yes!Delft van afgelopen maandag hieronder.

 

“Dames en heren,

Toen ik 10 jaar geleden als staatssecretaris van Onderwijs het eerste gebouw van Yes!Delft aan de Rotterdamseweg opende, kende nog bijna niemand het begrip startup. Ik durf te wedden dat het nog niet in de Dikke van Dale stond. Nu ligt het woord iedereen, van tv-presentator tot bejaardenhuisbewoner, op de lippen.

Het is exemplarisch voor de ontwikkelingen van de afgelopen 10 jaar. Want wat hebben jullie grote stappen gemaakt. De cijfers nog even op een rij: sinds 2005 zijn er uit Yes!Delft 150 bedrijven ontstaan, meer dan 1000 mensen aan het werk gezet, en is er meer dan € 110 miljoen geïnvesteerd. Bekende bedrijven als Senz en Ampelmann zijn hier tot bloei gekomen. Een prestatie om trots op te zijn. Gefeliciteerd!

Yes!Delft begon met een geniaal idee, maar soms ook met de handen in het haar. Het was een echte ontdekkingstocht. Anno 2015 is er heel wat veranderd. De selectie van bedrijven is een stuk strenger geworden. En er komen steeds meer buitenlandse startups bij.

Tegelijkertijd is Nederland de afgelopen 10 jaar uitgegroeid tot een van de meest ondernemende landen ter wereld. 1 op de 8 Nederlanders verdient geld als ondernemer. Ook in 2014 kwamen er weer ruim 65.000 bedrijven bij. Daarmee zijn er nu een recordaantal van bijna 1,5 miljoen bedrijven in Nederland. Een stormachtige toename dus in de afgelopen 10 jaar – niet geheel toevallig ook de leeftijd van Yes!Delft.

Dat past ook bij een veranderende arbeidsmarkt. Want een groot deel van de generatie die nu opgroeit zal waarschijnlijk ergens in zijn carrière ooit ondernemer zijn. Het zijn clubs als Yes!Delft die het zaadje al vroeg planten. Die aan studenten laten zien dat ondernemen echt een optie is én de handvatten bieden om het tot een succes te maken. Het is een club waar je bij wilt horen.

Yes!Delft is daardoor een motor van innovatie. En dat is op meerdere niveaus van groot belang voor Nederland.

Want er wordt wel eens cynisch gekeken naar de focus op economische groei, op ondernemerschap en innovatie. Is dat nu echt het belangrijkste in het leven? Het is in elk geval heel belangrijk. Want met innovaties lossen we de grote vraagstukken op van vandaag en morgen. Ingewikkelde problemen als de vergrijzing, klimaatverandering.

Vragen als waar halen we in 2050 onze energie vandaan, hoe voeden we alle monden? Hoe zorgen we dat Nederland mee blijft doen in een wereld die steeds concurrerender wordt? Dat we voorop blijven lopen? Door baanbrekende innovaties én door ondernemerschap. Dat is dus heel erg belangrijk.

Wat valt er  te verwachten voor de komende 10 jaar? Waar staan we in 2025? De nieuwe directeur van Yes!Delft Pieter Guldemond heeft gezegd dat jullie klaar zijn voor de volgende stap.

Een paar opgaven die ik zie in die komende 10 jaar:

Die wereldwijde concurrentie zal alleen maar toenemen. Het blijft dus zaak om de juiste bedrijven aan te trekken en te behouden. Dat betekent dat het de komende jaren van belang is het netwerk te versterken. Nog meer bedrijven van buiten aan te trekken. Er komt een extra gebouw om dat mogelijk te maken. Daarmee heeft Yes!Delft straks ‘the highest concentration of impactful scalable startups on a square km in Europe’.

2e punt, Nederlandse bedrijven moeten nog internationaler durven denken. Er zijn genoeg slimme jongens en meisjes met goede business ideeën en snelle internetverbindingen, die de wereld kunnen bestormen. Die vanuit Delft een wereldmarkt kunnen bereiken. Meer startups met ambities op wereldniveau!

Punt 3. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 70 incubators en accelerators. Het is de kunst om die initiatieven met elkaar te verbinden. Zodat we niet steeds het wiel opnieuw uitvinden. We zijn een klein land, dus die verbindingen zijn snel gelegd.

En tot slot. Sinds 2010 zijn er 650 extra startups ontstaan vanuit de universiteiten. Maar ook op de middelbare school en zelfs op de basisschool mag meer aandacht worden besteed aan ondernemerschap. We willen en kunnen het zaadje nog veel vroeger planten. Denk aan mensen als Midas Kwant, een jonge succesvolle ondernemer, die al op zijn 5de z’n eerste bedrijf begon en sinds zijn 12de apps ontwikkelt. Daar willen we er meer van.

En dames en heren, iemand die innoveert hoeft natuurlijk niet per se heel jong te zijn. Neem Neelie Kroes. Zij schudt al haar hele leven de innovatieve ideeën uit haar mouw.

Daarom is zij special envoy voor een belangrijke ambitie van dit kabinet: we willen dat Nederland dé startup vestigingsplaats van Europa wordt. En door organisaties als Yes!Delft komt die ambitie snel dichterbij.

Dames en heren,

Steve Jobs heeft ooit gezegd: ‘het onderscheid tussen een leider en een volger is innovatie.’ Ik denk dat we kunnen concluderen dat hier bij Yes!Delft, volop leiders rondlopen. Het geeft vertrouwen dat Yes!Delft haar motto ‘Building Tomorrows Leading Firms’ ook de komende 10 jaar meer dan waar zal maken.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK