Het gedrag van alledaagse producten

Nieuws | de redactie
28 mei 2015 | FOM en Unilever starten samen fundamenteel en tegelijk heel tastbaar onderzoek naar hybride zachte materialen. "Veel voedings- en consumentenproducten, zoals mayonaise, bestaan uit complexe mengsels van verschillende materialen. We willen deze producten verbeteren.”

FOM en NWO-ALW zullen jaarlijks samen 400.000 euro investeren in het programma. Unilever draagt nogmaals dat bedrag bij. Het doel van de samenwerking is fundamenteel onderzoek en valorisatie, dat zal plaatsvinden op de verschillende locaties van de betrokken partijen.

De samenwerking vormt een nieuw Industrial Partnership Programme waarmee FOM en NWO-ALW wetenschappelijke kennis aan industriële ambities koppelen. In dit geval gebeurt dat door baanbrekend natuurkundeonderzoek naar zachte materie uit te voeren in samenwerking met de industriële wetenschappers van Unilever. FOM en Unilever hebben sinds 2001 samengewerkt binnen verschillende onderzoeksprogramma’s. Het succes van deze samenwerkingen vormde de inspiratie voor dit nieuwe IPP met Unilever als enige industriële partner.

Fysische kennis

Vinod Subramaniam, directeur van FOM-instituut AMOLF, zal het onderzoeksprogramma leiden. “Veel voedings- en consumentenproducten, zoals mayonaise en verzorgingsproducten, bestaan uit complexe mengsels van verschillende materialen. We willen deze producten verbeteren, om een optimale gebruikerservaring te kunnen leveren, door bijvoorbeeld de voedingswaarde, het gevoel, of de productstabiliteit en duurzaamheid te maximaliseren.”

“Momenteel is dit verbeterproces nog een empirische onderneming. AMOLF is verheugd dat het zijn theoretische en experimentele expertise op het gebied van zachte materie kan bijdragen om nu juist tot een grondige fysische kennis van de materiële eigenschappen van deze complexe systemen te komen. Samen met onze academische collega’s en de wetenschappers van Unilever verwachten we nieuwe kennis op te doen over deze complexe materialen, waarmee we uiteindelijk nieuwe materialen en producten met vooraf bepaalde eigenschappen kunnen ontwerpen.”

Structuren uit de natuur

Het onderzoek gaat in wezen over het begrijpen en voorspellen van de stabiliteit van alledaagse consumentenproducten en het gedrag van het product tijdens gebruik. De nadruk zal liggen op de relatie tussen de moleculaire, microscopische en mechanische eigenschappen van de complexe productmatrixen. Daarnaast zal het team structuren bestuderen die door de natuur gemaakt zijn, en hierin inspiratie zoeken. Ze hopen de lessen van de natuur te vertalen naar het ontwerp van betere, gezondere en duurzamere materialen en producten.

Industrial Partnership Programmes zijn onderzoeksprogramma’s van FOM voor meerjarig fundamenteel onderzoek, waarbij FOM-onderzoekers samenwerken met bedrijfsonderzoekers. Het onderzoek vindt dan ook plaats op gebieden waar innovatiemogelijkheden zitten, evenals uitdagende wetenschappelijke vragen. Hiermee overbrugt FOM met haar partners de kloof tussen fundamenteel en industrieel onderzoek.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK