Minder HO? Meer HO!

Nieuws | de redactie
4 mei 2015 | De grote instroom in het hoger onderwijs zorgt voor te veel academici en er vallen onderweg te veel uit bovendien. Daarom moeten er aan de universiteiten minder studieplekken komen, vindt de chef van de Duitse industrie- en handelskamer. Zijn achterban blijkt daar echter anders over te denken.

De uitspraken van  DIHK-voorman Eric Schweitzer over een ‘Überakademisierung’ door een te grote instroom in het HO zorgden voor heel wat reacties. Zou het inderdaad zo zijn dat een instroom van meer dan 500.000 studenten in de bachelorfase, zoals in Duitsland nu aan de orde is, ten koste gaat van kwaliteit en praktische oriëntatie van het jonge talent? Nader onderzoek onder de leidinggevenden in de Duitse economie  leidde tot opmerkelijke uitkomsten.

Meer maar wel nog beter

Nadere bevraging door het consultancybedrijf Roland Berger laat zien, dat bijna driekwart van de CEO’s het voorstel van Schweitzer helemaal niet goed vindt. Minder plekken in het hoger onderwijs achten zij geen verstandige route voor een hoogontwikkelde samenleving en economie. De helft van hen vindt een nog verder stijgend aandeel van hoogopgeleiden onder de beroepsbevolking van belang, mits de instellingen de kwaliteit van de opleidingen waarborgen.  

Op dat punt bleek een ander onderzoek van de DIHK punten van zorg aan te geven. Bijna de helft van de bedrijven vindt dat de bachelorstudenten voldoen aan hun verwachtingen en dat was 8 jaar geleden nog de opvatting van tweederde. Dat geldt vooral voor het MKB. Daar vindt men de afgestudeerden theoretisch goed onderlegd, maar gedurende de studieloopbaan onvoldoende voorbereid op de beroepspraktijk.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK