Minder HO? Meer HO!
De uitspraken van DIHK-voorman Eric Schweitzer over een ‘Überakademisierung’ door een te grote instroom in het HO zorgden voor heel wat reacties. Zou het inderdaad zo zijn dat een instroom van meer dan 500.000 studenten in de bachelorfase, zoals in Duitsland nu aan de orde is, ten koste gaat van kwaliteit en praktische oriëntatie van het jonge talent? Nader onderzoek onder de leidinggevenden in de Duitse economie leidde tot opmerkelijke uitkomsten.
Meer maar wel nog beter
Nadere bevraging door het consultancybedrijf Roland Berger laat zien, dat bijna driekwart van de CEO’s het voorstel van Schweitzer helemaal niet goed vindt. Minder plekken in het hoger onderwijs achten zij geen verstandige route voor een hoogontwikkelde samenleving en economie. De helft van hen vindt een nog verder stijgend aandeel van hoogopgeleiden onder de beroepsbevolking van belang, mits de instellingen de kwaliteit van de opleidingen waarborgen.
Op dat punt bleek een ander onderzoek van de DIHK punten van zorg aan te geven. Bijna de helft van de bedrijven vindt dat de bachelorstudenten voldoen aan hun verwachtingen en dat was 8 jaar geleden nog de opvatting van tweederde. Dat geldt vooral voor het MKB. Daar vindt men de afgestudeerden theoretisch goed onderlegd, maar gedurende de studieloopbaan onvoldoende voorbereid op de beroepspraktijk.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Taal- en rekentoetsen hebben lerarentekort vergroot maar kwaliteit pabo niet verbeterd