Promoveren uit de praktijk

Nieuws | de redactie
19 mei 2015 | Promoveren vanuit een bedrijf met een ‘industrial doctorate’? In Den Haag is het een actueel thema, maar bij de 3TU zegt men: “kom hier kijken, wij doen dit al lang”. Bij het Stan Ackermans Instituut zijn zulke promovendi al bezig met alle mogelijke bedrijven.

De 3TU’s hadden elk op zich een eigen route ontworpen om vanuit en met bedrijven getalenteerde masters te laten promoveren op vragen die juist in de industrie, high tech, gezondheidszorg en dergelijke leven. Daarbij bleek het vooral om ‘ontwerp’ en ‘systeemontwikkeling’ te gaan bij de innovatie op weg naar nieuwe producten, diensten en werkwijzen. Zo leverden zij elk ‘PDEngs’ af, Professional Doctorates in Engineering.

Inspiratie voor de wetenschapsagenda

Met de komst van de 3TU-federatie zocht men elkaar hierbij op en ging best practices delen en bundelen. De PDEng-programma’s werden bijeen gebracht in het Stan Ackermans Instituut, zodat de drie universiteiten hun zwaartepunten konden verdelen en optimaliseren.

Op de 3TU-conferentie over technologie als inspiratie voor de wetenschapsagenda kwam al snel op tafel, dat juist in die programma’s veel van de spannendste vragen uit die agenda onderzocht en beantwoord worden. En men doet dit altijd vanuit hier dicht op betrokken bedrijven.

Professor Jan Fransoo, directeur van het Ackermans, vroeg zich af waarom in de Haagse politiek het idee van een Industrial Doctorate nu ineens in de mode is gekomen. “Wat men daarbij als toekomstdroom presenteert, dat is precies wat wij nu al doen.”

Onbedoeld enthousiasme

Ook professor Maarten Steinbuch – bekend van de zonnewagen op de Hannover Messe  en andere innovaties in ‘Automotive Systems Design’ – zag dat recente Haagse idee wel zitten. Althans, als een uiting van onbedoeld enthousiasme voor het werk dat zijn collega’s en hij met bedrijven en toptalenten al doen met tientallen programma’s van hun PDEng-concept.

Dit concept zorgt er voor dat een master kan promoveren in een intensief traject van twee jaar, waarin de promovendus als trainee in een bedrijf zowel interdisciplinair leert werken en ontwerpen, als een eigen innovatief ontwerp gaat maken in dat bedrijf. Hierop promoveert men en kan direct bijdragen aan de nieuwste ontwikkeling in zowel de technologie als de wetenschappelijke vernieuwing. Bovendien zit de promovendus direct in een intensief, innovatief traject van een bedrijf dat bezig is met zijn kennis en nieuwe ideeën.

Kom kijken!

“Uitstekend dus dat men in de Tweede Kamer die kansrijke ontwikkeling herkent. Voordat er nu een los experiment of een soort pilot met Industrial Doctorates zou worden afgekondigd, zouden wij de belangstellenden uit de politiek en de ministeries graag uitnodigen. Kom kijken wat Steinbuch doet, wat nog veel meer bedrijven en hoogleraren vanuit Ackermans doen. Dat kan erg inspirerend zijn,” zegt Fransoo.

De Kanzlerin was in Hannover in elk geval zeer goed geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen op dit terrein en stelde Steinbuch en zijn studenten allerlei vragen. Den Haag kan dan toch niet achterblijven? 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK