Roken helpt paniek vergroten

Nieuws | de redactie
28 mei 2015 | Patiënten met een paniekstoornis hebben meer kans op een paniekaanval als ze regelmatig roken. Bij hun behandeling moet stoppen met roken dan ook een prioriteit worden, zo blijkt uit promotieonderzoek van Inge Knuts van het Maastricht UMC+.

Mensen met een paniekstoornis lijden aan regelmatig optredende en onverwachte paniekaanvallen. Herhaling van paniekaanvallen kan makkelijk leiden tot het vermijden van situaties of gebeurtenissen waarin de paniekaanval zich mogelijk voor zal doen. Deze angst voor de paniekaanval en de daarbij behorende vermijding kan een enorme belemmering betekenen in het dagelijks functioneren.

Roken bevordert paniek

Het doel van het onderzoek van Knuts was om meer inzicht te krijgen in de factoren die paniek veroorzaken of versterken en om te boordelen of gehanteerde behandelmethoden verbeterd kunnen worden. Voor dit onderzoek werden paniekaanvallen opgewekt bij vrijwilligers door het inhaleren van kooldioxide. Dit gebeurt onder laboratoriumomstandigheden waardoor effecten objectief meetbaar zijn en er goed onderzoek uitgevoerd kan worden naar de invloed van de omgeving en de behandeling.

Een van de resultaten van het onderzoek was dat er een duidelijke relatie is tussen het ontstaan van een paniekaanval en roken. “Maar dat betekent nog niet dat roken de veroorzaker is van een paniekaanval. Het kan best wel zijn dat dat effect tegelijkertijd voorkomt, maar dat er geen causaal verband is. Misschien is het zo dat mensen met een paniekstoornis veel meer roken omdat ze paniekaanvallen hebben ”, aldus de promovenda. Om daar meer duidelijkheid over te krijgen zijn allerlei andere onderzoeken naar dit mechanisme  beoordeeld in een zogeheten review. “Hieruit komt naar voren dat roken in ieder geval paniek bevordert.”

Cognitieve gedragstherapie, afgekort CGT, is de meest effectieve en daardoor de meest gehanteerde  therapievorm bij  paniekstoornissen. CGT is een combinatie van cognitie (denken) en gedragsmatige psychotherapiemethoden. “Door een stoppen-met-roken-behandeling op te nemen in de CGT zou je de effectiviteit van de paniekbehandeling nog kunnen verhogen”, aldus Knuts.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK