Tweede EU-investering in nanocellen

Nieuws | de redactie
26 mei 2015 | Cees Dekker van de TU Delft krijgt opnieuw een ERC Advanced Grant voor onderzoek naar kunstmatige celdeling: €2,5 miljoen voor zijn nieuwe vijfjarige onderzoeksprogramma. Dat moet leiden tot revolutionaire 'bottom up biologie' langs drie wegen tegelijk.

Dekker gaat proberen om binnen vijf jaar kunstmatige celdeling te realiseren. Daarvoor wil hij liposomen (zeepbel-achtige blaasjes die een  waterige oplossing met eiwitten en DNA bevatten) bouwen die zich spontaan kunnen delen via een eiwitring langs de omtrek van het liposoom, die zich kan samentrekken. Om zover te komen richt Dekker zich zowel op de eiwitringen als op de vraag hoe je die ring op de juiste plaats in het midden krijgt.

Hij benadert dit op 3 manieren:

Cellen in nanogefabriceerde vormen. Dekker gaat levende E.coli bacteriën bestuderen in allerlei kunstmatige vormen (driehoeken, rechthoeken,..). Door levende cellen te bestuderen in deze nanovormen kunnen de  organisatieprincipes (in tijd en ruimte) van de celdelingsmachinerie worden ontrafeld.

Eiwitten en DNA in ‘nanokamertjes’. De wetenschappers bestuderen ook de eiwitten die een rol spelen bij de celdeling door ze als losse componenten toe te voegen aan gecontroleerde nanokamertjes. Dit zal duidelijkheid geven over de ruimtelijke organisatie van de patronen van Min-eiwitten en chromatine, die de positie van de delingsring bepalen.

Liposomen op een chip. Dekker ontwikkelt een chip-based technologie voor het creëren van liposomen voor celdelingsonderzoek. Hierin wil hij de autonome splitsing van het liposoom opwekken en daarmee een versimpelde maar goed controleerbare vorm van kunstmatige celdeling mogelijk maken. 

Beste van het beste

De nanofabricage-aanpak van de groep van Dekker voor kunstmatige celdeling wil een belangrijke bijdrage te leveren aan het begrijpen van het celdelingsproces en binnen vijf jaar kunstmatige celdeling te beheersen. De mix van nanofysica en synthetische biologie zal volgens hem onvermijdelijk een dieper inzicht opleveren in de biofysische fundamenten van celdeling, en een cruciale stap zetten naar een‘bottom up biologie’: het bouwen van een synthetische cel uit losse componenten.   

De bekroning met een nieuwe ERC-grant onderstreept nog eens wat Eurocommissaris Carlos Moedas onlangs zei in Amsterdam: “Nederland is een groot voorbeeld voor Europa, ik zal even wat cijfers geven. We zijn nu bezig met een programma van 18 miljard euro. Alleen de beste onderzoekers krijgen projecten gefinancierd. Nederland is een land met zestien miljoen inwoners en krijgt €3 miljard uit dat fonds. Dat is verbazingwekkend voor een land van die omvang. Jullie land heeft meer dan 300 ERC-Grants. Dat is het beste van het beste.”  

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK