Vers bloed voor KNAW

Nieuws | de redactie
13 mei 2015 | De KNAW heeft zestien nieuwe leden gekozen afkomstig uit alle verschillende disciplines in de wetenschap. Acht vrouwen en acht mannen zullen op 28 september worden geïnstalleerd in het Trippenhuis. De UvA is met vier nieuwe hoogleraren onder hen goed vertegenwoordigd.

De nieuwe leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, zijn gekozen op grond van voordrachten van ‘peers’ binnen en buiten de Akademie. De KNAW telt circa vijfhonderd leden, verdeeld over de Afdeling Letterkunde en de Afdeling Natuurkunde. Een lidmaatschap is voor het leven. Op maandag 28 september 2015 worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd in het Trippenhuis van de KNAW.

FOM-instituut AMOLF groepsleider Huib Bakker is één van de nieuwe leden van de Akademie. Hij is wereldwijd bekend als expert in het onderzoek van water en ijs. Naast Bakker levert de UvA tevens letterkundige Irene de Jong en de hoogleraren Richard Ridderinkhof en Joost Reek.

De Radboud Universiteit levert drie vrouwelijke hoogleraren aan de KNAW. Mirjam Ernestus, Janneke Gerards en Renate Loll zijn respectievelijk hoogleraar psycholinguistiek, hoogleraar Europees Recht en hoogleraar theoretische fysica. De overige nieuwe leden van de Akademie komen onder meer van de UU, TU Delft, Universiteit Leiden, Wageningen, de RUG en het Antoni van Leeuwenhoek.

Naast de mensen uit Nederlandse instituten zullen op 28 september nog twee nieuwe buitenlandse leden geïnstalleerd worden in het Trippenhuis. De Duitse epidemioloog Monique Breteler en de bij de NASA werkzame astrofysicus Chryssa Kouveliotou.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK