Vliegtuigkaping beteugelen vanaf de grond

Nieuws | de redactie
26 mei 2015 | Twee ICT-studenten van Fontys hebben een concept verzonnen om vliegtuigkapingen te voorkomen. Met één druk op de knop kan de piloot in het geval van een kaping de controle in de cockpit overdragen aan het grondstation.

Ruud Faessen en Patrick Eijkemans bedachten in hun eerstejaar bij de opleiding ICT & Software Engineering het concept SkyTect. Het idee dat de twee studenten de eerste prijs in de ICTalent Awards 2015 opleverde is al uitgewerkt in een flight simulator.

Zelfsturend vliegtuig

In het concept SkyTect kan een piloot met één druk op de knop de vliegtuigbesturing over dragen aan het grondstation. Het idee is dat wanneer een vliegtuig gekaapt wordt, de piloot op een noodknop kan drukken waardoor de controls in de cockpit niet meer werken en het vliegtuig geheel zelfsturend wordt.

Het vliegtuig schakelt dan vervolgens zelf de autopiloot in en bepaalt, waar de dichtstbijzijnde landingsplek is. Dat doet het aan de hand van onder meer de afstand die bereikbaar is met de nog resterende brandstof, de lengte van de landingsbaan, het weer en het landschap. Op basis van de kortste afstand vliegt het vliegtuig vervolgens de route naar een geschikte landingsbaan. 

Pitch van studenten

SkyTect won hiermee de 3e editie van de ICTalent Awards, de competitieve showcase van Fontys Hogeschool ICT. Studenten van alle studierichtingen binnen de opleiding HBO-ICT kregen de kans om hun beste werk te tonen aan docenten, medestudenten en ICT-bedrijven waarmee de hogeschool ICT nauw samenwerkt. Door middel van pitches moesten studenten het publiek overtuigen en zoveel mogelijk stemmen voor hun project of product verzamelen

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK