Welke vraag adopteert u?

Nieuws | de redactie
21 mei 2015 | De roep om vragen voor de Wetenschapsagenda heeft ruim 11.000 inzendingen opgeleverd. Alexander Rinnooy Kan roept HBO, WO en kennisinstituten nu op de vragen “te adopteren” die variëren van ‘wat is de betekenis van niet?’ tot ‘wat kunnen politici leren van bonobo’s?’

Bij de 3TU Innovation & Technology Conference in Rotterdam legde de trekker van de Wetenschapsagenda neer wat de volgende stappen zijn, nu de vragen verzameld zijn. Rinnooy Kan kreeg op de conferentie van de technische universiteiten, Wageningen UR, TNO en STW een bundel van tien essays als technologische inspiratie voor de agenda.

Bak vol vragen

Inspiratie dus zowel uit de wetenschap zelf als uit de maatschappij. Volgens Rinnooy Kan ligt de bal nu bij de kennisinstellingen om de in de maatschappij gerezen vragen op te pakken en het gesprek met de vragenstellers aan te gaan. “U kunt bij ons terecht om contact op te nemen met de vragenstellers hierover.”

Dat is nog geen sinecure in een bak vol vragen die dan weer filosofisch van aard zin (Wat is de betekenis van niet?’, dan weer biologisch (Wat kunnen politici leren van bonobo’s?) en dan weer natuurkundig (Wat is het kleinste object dat bestaat?). Er is dus voor ieder wat wils en dus spreekt Rinnooy Kan de volledige kennissector aan.

“Help ons met het vinden van het publiek en adopteer die vragen waarvan u denkt dat ze bij uw instituut thuishoren,” riep Rinnooy Kan in Rotterdam op. Hoewel de Wetenschapsagenda geen spoorboekje moet gaan worden voor wat de wetenschap de komende jaren moet gaan doen, kan er wel inspiratie uit geput worden.

Zorgen over investeringen

Of daar in de toekomst extra geld voor vrijgemaakt zal worden valt nog te bezien. Alexander Rinnooy Kan sprak in Rotterdam – net als Dirk Jan van den Berg – zijn zorgen uit over de afnemende steun van de overheid voor wetenschap en kennis. “Nederland is één van de weinige landen waar de steun afneemt. Dat is vrij uitzonderlijk te noemen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK