AMOLF-chef nieuwe VU-rector

Nieuws | de redactie
18 juni 2015 | De Vrije Universiteit heeft een nieuwe rector. AMOLF-directeur Vinod Subramaniam neemt per 1 september het stokje over van Frank van der Duijn Schouten. Subramaniam brengt volgens de RvT “diversiteit en internationale ervaring en perspectief mee.”

Wim Kuijken van de Raad van Toezicht stelt dat de benoeming van Subramaniam “helpt om diversiteit en de ambitie tot verdere internationalisering nog nadrukkelijker binnen de VU te realiseren. Daarbij heeft hij een sterk onderzoeksprofiel en is hij zich zeer bewust van de belangrijke onderwijstaken van onze universiteit waarvoor hij zich zeer zal inzetten.”

Naar een nieuwe tijd

Ook de huidige collegevoorzitter Jaap Winter toont zich verheugd met de benoeming van Subramaniam: ”Ik ben zeer verheugd dat Vinod Subramaniam het CvB komt versterken. Met zijn achtergrond, zijn wetenschappelijke statuur en zijn persoonlijkheid is hij in staat het goede werk van Frank van der Duijn Schouten voort te zetten en naar een nieuwe tijd te brengen.”

Subramaniam (1967, India) studeerde elektrotechniek aan Cornell University en promoveerde in 1996 aan de University of Michigan in de Verenigde Staten in de technische natuurkunde, op de toepassing van laserspectroscopie voor eiwitonderzoek. Hij was daarna onder meer verbonden aan het Max Planck Institute for Biophysical Chemistry in Göttingen, Duitsland en in 2002 vertrok hij naar het Verenigd Koninkrijk om bij AstraZeneca senioronderzoeker te worden.

Een bijzondere universiteit

In 2004 werd hij hoogleraar aan de Universiteit Twente. Subramaniam is sinds 2011 senior fellow en gasthoogleraar aan de Zukunftskolleg van de universiteit van Konstanz in Duitsland. Ook was hij wetenschappelijke directeur van MIRA, het instituut voor biomedische technologie en technische geneeskunde van de Universiteit Twente waar het samenspel tussen de driehoek onderzoek (fundamenteel en toegepast), praktijk (klinische basis en vraag) en ondernemerschap centraal staat.

Subramaniam geeft over zijn benoeming aan:  “Ik ervaar de VU als een bijzondere universiteit, onder meer vanwege de grote diversiteit in de studentenpopulatie, waardoor de VU haar maatschappelijke taak als universiteit zeer goed kan vervullen. Daarnaast werken er aan de VU wetenschappers van wereldklasse en zeer betrokken docenten die zich dagelijks inzetten voor het onderwijs aan hun studenten. Ik zie ernaar uit hier als rector magnificus een bijdrage aan te kunnen leveren, samen met de medewerkers en studenten.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK