Ban Bossy

Nieuws | de redactie
11 juni 2015 | “Er wordt weleens gezegd dat ik pinnig ben.” Jet Bussemaker ging in debat met CDA-voorzitter Ruth Peetoom over waarom ons land nog steeds geen vrouw als premier had. De minister liet blijken dat zij haar vermeende kattigheid inmiddels als geuzentitel voerde, met dank aan onder meer Beyoncé.

Peetoom studeerde theologie en werkte als predikante in Utrecht. “Toen ik partijvoorzitter werd, vroegen allerlei mensen zich af: ‘Is ze niet te aardig? Ze was tenslotte een dominee, hè?’ Daar kom je vanzelf wel af, zolang je maar helemaal jezelf blijft.”

Kwestie van verpakking

Die felrode jurk die zij droeg op het partijcongres dat haar met grote meerderheid koos, leverde ook al een hoop commentaar. “Wat daar allemaal niet aan conclusies mee verbonden werd. Een politiek signaal, een statement, je kunt het zo gek niet bedenken….” Toen zij recent herkozen werd, besloot Peetoom dan ook weer zo’n vurige robe te dragen “en ook weer van die hakken. Wees jezelf!”

Bussemaker kon dat alleen maar bevestigen, verhalend over hoe zij en andere vrouwen in de politiek en andere publieke functies zo hun ervaringen hebben. Het aanmoedigen van vrouwelijk talent voor topfuncties is dan ook een kernpunt van haar beleid. Met hoorbare irritatie vertelde zij dat onder druk van een Kamermeerderheid – aangevoerd door coalitiepartner VVD “en nota bene de SP” – de database met zulke topvrouwen had moeten aanpassen. “Dat is een kwestie van verpakking, dus dat doen we dan maar. Het gaat om de inhoud.”

Over de voortgang en dreiging met quotawetgeving op dit terrein naar het bedrijfsleven was zij scherp, maar liet niet het achterste van haar tong zien. “We schieten helemaal niet op. Nederland wordt links en rechts ingehaald bij het bieden van kansen aan vrouwen met veel talenten. Door Zweden natuurlijk, maar ook door een land als Malta. Wij dreigen de risee van Europa te worden. Ik doe mijn best met Hans de Boer samen, onder meer met die database, want wetgeving is een paardenmiddel dat je moet zien te vermijden als het veel makkelijker kan.”

Wat een ijskonijn

Dat een vrouw “aardig moet zijn, maar ook weer niet zó aardig dat ze zeggen dat je soft bent en geen leidersfiguur” hebben Peetoom en Bussemaker ook zelf meegemaakt. “Bij de kandidaatstelling voor een verkiezingslijst moest ik met een van de aspiranten een slechtnieuwsgesprek voeren,” vertelde de CDA-leidsvrouwe. “Dat doe je dan zakelijk, met empathie. Die man zei toen tegen me: ‘Ik wist niet je zo’n ijskonijn was.’ Ik vond dat wel een compliment eigenlijk.”

Bussemaker raakte geïnspireerd door een bezoek aan Amerika. Daar trof zij de campagne ‘Ban Bossy’ aan. Deze heeft als icoon onder meer entertainer Beyoncé en politica Condoleezza Rice. Deze wil vrouwen aanmoedigen zich niet in de hoek te laten zetten. “Dat zou ik ook in Nederland willen. Zo’n campagne met als leus “Ik ben niet bazig, ik ben de baas.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK