Fantastique!

Nieuws | de redactie
4 juni 2015 | Hij was bijna net zo excentriek als zijn tijdgenoot Richard Wagner en muzikaal bijna even revolutionair. Hector Berlioz’ opera ‘Les Troyens’ is ook bijna Wagneriaans van lengte en conceptie. Scholier Tim Povel wint met een werkstuk én muziekstuk over Berlioz de KNAW-onderwijsprijs.

Vanuit zijn grote interesse voor muziek besloot Tim Povel om voor zijn profielwerkstuk een nieuwe compositie te maken waarin muziek en verhaal samenkomen. Het is helemaal in de geest van Wagner, die tegen zijn orkest zei bij de première van ‘Parsifal’: “Kinder, macht Neues!” Dat was een zelfcitaat uit een beroemde brief aan Franz Liszt, waarin hij uitvaarde tegen juist Hector Berlioz: “Neues! und abermals Neues! – hängt Ihr Euch an’s Alte, so hat euch der Teufel der Inproduktivität, und Ihr seid die traurigsten Künstler!”

In zijn profielwerkstuk ‘Het verhaal van de muziek’ beschrijft Tim Povel hoe hij een muziekstuk heeft gecomponeerd waarin het leidmotief is toegepast op basis van een bestaand verhaal. Hij analyseert uitvoerig hoe Hector Berlioz het leidmotief in zijn exuberante meesterwerk uit 1830, de Symphonie fantastique, heeft verwerkt.

Componeren en uitvoeren

Daarna analyseert hij het leidmotief in twee korte verhalen van Toon Tellegen. En alsof dat nog niet genoeg was, neemt Tim die beide stijlfiguur-analyses mee naar het derde deel van zijn werkstuk: het componeren van een muziekstuk op basis van de verhalen die hij na analyse samenvoegde tot één verhaallijn. Het resultaat is een compositie van eigen hand waarin Tim de elementen van wat hij heeft geanalyseerd in Berlioz’ symfonie en zijn verhaal verwerkt. De KNAW kon moeilijk anders dan zo’n scholier haar prestigieuze Onderwijsprijs geven, die werd ingesteld bij het 200-jarig bestaan van de Akademie in 2008.

Tim gaat naar van het Hermann Wesselink College in Amstelveen en is tot zijn werk geïnspireerd door zijn docenten Andrea Kunne (Duits) en Oeds van Middelkoop (Nederlands). Zijn compositie is geschreven voor en inmiddels ook uitgevoerd door twaalf musici van het schoolorkest. U kunt die uitvoering hier zien en horen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK