Kansen volop voor techniektalent

Nieuws | de redactie
16 juni 2015 | Bedrijfsleven, onderwijs en overheid hebben elkaar vooral in ambitieuze regio’s gevonden door het Techniekpact. Kamp en Bussemaker zien duizenden bedrijven nu met scholen en hoger onderwijs aan de slag, die daarin zo’n €100 mln hebben geïnvesteerd. En er is nog ruimte voor veel meer, gelet op de 28.000 vacatures in bèta-tech.

“Goed om te zien dat ook het aantal meisjes en vrouwen dat voor techniek kiest toeneemt.  Maar we zijn er nog niet,” zei Jet Bussemaker tegen de Automatiseringsgids na de manifestatie 2 jaar Techniekpact bij hogeschool Saxion. “Ik zie het als het huiswerk van de overheid en het bedrijfsleven om daar de komende jaren nog een flinke impuls aan  te geven. We moeten er voor zorgen dat de studenten die kiezen voor een technische studie daarna ook een baan in de techniek vinden anders laten we teveel bèta-/technisch en ICT-talent onbenut.”

HBO blijft achter

De cijfers die nu naar buiten zijn gekomen na twee jaar aan het Pact geven aan dat de investeringen en mentaliteitsomslag in het hoger onderwijs echt zijn gaan doorwerken. Het percentage bèta’s aan de universiteit is in tien jaar gestegen van 26 naar 35% van de instroom naar een instroom van 19.123 studenten. Het HBO kende een minder sterke groei: van 18 naar 22%. Dat zijn wel (iets) meer studenten: 21.507.

De partners in het Techniekpact stellen na twee jaar vast dat duizenden bedrijven meedoen. Dat was al zichtbaar in het succes van de Centres of Expertise in het HBO, dat in de midterm-rapportage ‘Dynamiek onderweg’ werd geanalyseerd. De verbanden van en rond het Techniekpact hebben vanuit het bedrijfsleven investeringen gegenereerd van ongeveer € 100 miljoen. De aandacht voor de versterking en verduurzaming van het succes van de CoE’s is daarom een hoge prioriteit voor het Techniekpact in de komende jaren.

Daarin zijn zwaartepunten als de opmars van Industrie 4.0 – ook wel bekend als Internet of Things en Smart Industry  – en extra aandacht voor het nog steeds lage aandeel van vrouwen en meisjes van blijvende betekenis. De vele vacatures geven aan, dat er nog veel kansen zijn voor wie zijn talenten in deze richting wil en kan ontwikkelen.

4 op 10

“Binnen het Techniekpact hebben partijen de handen in een geslagen en we zien nu dat partijen hun verantwoording nemen om gezamenlijk te werken aan een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt”, zegt het Techniekpact-oliemannetje, zoals Doekle Terpstra zichzelf noemt. “Onze unieke aanpak is dus succesvol. Veel acties uit het Techniekpact vergen echter een lange adem. De uitdaging voor de komende jaren is om de ingezette weg te verduurzamen.”

De target voor 2020 is die van Jeroen van der Veer van het Platfom Bèta Techniek: ‘vier op de tien’. “Laat mij benadrukken dat de agenda van het streven naar 4 op 10 studenten in de bètatechnische vakken nog steeds zeer noodzakelijk is,” zei hij toen hij in 2013 de nummer 1 van de ScienceGuide top 10 was. “We zien dat duidelijk meer jongeren kiezen voor de vele prachtige bèta- en technische studies en disciplines die HBO en WO – en zeker ook het MBO! – aanbieden. We zijn hard op weg naar 3 op tien en dat hielden velen lange tijd niet voor mogelijk. Die 4 op 10, die komen er.”

Dat dit inderdaad kansrijk is geworden liet staatssecretaris Dekker zien bij de presentatie van 2 jaar Techniekpact. Hij vertelde aan de Automatiseringsgids: “Leerlingen zijn al jong nieuwsgierig en dat moet je stimuleren. Dat kan als je  al op de basisschool spelenderwijs begint en er voor zorgt dat je op de middelbare school de interesse voor techniek vasthoudt. Je ziet ook al resultaten: leerlingen in het voortgezet onderwijs kiezen steeds vaker voor een bèta-profiel. In het VWO zit dit percentage op 62%.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK