Meester en gezel in hospitality

Nieuws | de redactie
22 juni 2015 | Teveel is het onderwijs traditioneel ingericht, ziet Sjoerd Gehrels, lector ‘Innovation in Hospitality’ van Stenden. Juist ziet meer in co-creatie tussen studenten en docenten, gericht op innovatiekracht. “Eigenlijk meer een meester-gezel verhouding dus.”

Sjoerd Gehrels is onlangs geïnstalleerd als lector bij de hogeschool in Leeuwarden. Gehrels heeft een grote staat van dienst zowel in onderwijs en onderzoek als in de hotelbranche waarvoor de studenten waar hij mee werkt worden opgeleid. Juist in die branche is innovatie onontbeerlijk, ziet de lector.

Niet alleen technologische snufjes

Gehrels vertelt over een oud-student die inmiddels op 29-jarige leeftijd de leiding heeft over het nieuw geopende INK-hotel in Amsterdam. “Hij heeft zijn thesis geschreven over employer branding en is daar nu echt mee aan de slag gegaan. Hij gaat echt op zoek naar nieuwe medewerkers vanuit hun persoonlijke verhaal. Wat zij later willen worden en bijdragen aan de organisatie.”

In de hotelwereld is die manier van zoeken naar nieuwe medewerkers vrij nieuw. Innovatie in hospitality moet dus niet alleen materieel gezien worden, maar veel wezenlijker in hoe bedrijven georganiseerd worden, stelt Gehrels. “Het is niet alleen technologische snufjes.”

Talentmanagement is volgens Gehrels een centraal punt wat hij in zijn onderzoek handen en voeten wil geven en ook in het onderwijs een plek te geven. “We doen al onderzoeken voor grote hotelketens. Soms zie je dat het moeite kost om dat onderzoek gepubliceerd te krijgen. Men is toch bang om gevoelige bedrijfsinformatie zomaar op straat te gooien, kijkt erg naar binnen.”

Toch denkt Gehrels dat beide partijen ontzettend veel aan elkaar kunnen hebben. “Het gaat er om dat wij ook ons onderzoek weer innoveren. We moeten blijven kijken hoe bedrijven het beter kunnen doen en het gesprek daarover met ze aangaan.”

Het verband laten zien

Het actief betrekken van bedrijven is juist in een sector als de hospitality onontbeerlijk, ziet Gehrels. Jongeren die voor de hotelschool kiezen werken vaak al in restaurants of hotels. Volgens de Stenden-lector moet zoiets ook nadrukkelijker in het onderwijs terugkomen. “Je ziet dat onderzoek nu nog heel project-matig is georganiseerd in het curriculum, maar een student ziet op die manier niet het verband.”

Het onderzoek moet dan ook doorlopend in het curriculum aanwezig zijn. “Het is op dit moment in elkaar verankerd. Dat is zonde, want ze verliezen op die manier heel veel tijd, terwijl ze ook al aan het werk zijn.” Studenten moeten daarom meegenomen worden en duidelijk meekrijgen wat het belang is van het onderzoek dat ze doen. “Je moet ze eigenlijk zeggen: ‘dit is niet zomaar een opdracht, maar een thema wat op dit moment heel actueel is’.”

Op die manier wordt volgens Gehrels de doorlopende lijn veel duidelijker en zien studenten het veel meer als een toegevoegde waarde aan het onderwijs dat ze volgen om uiteindelijk in de hospitalitybranche aan de slag te gaan. “Je doet niet alleen maar een opdracht, het gaat veel meer leven.”

Anders kijken naar mensen

Als voorbeeld geeft Gehrels de samenwerking die vanuit zijn kenniskring plaatsvindt met het Medisch Centrum Leeuwarden. “We kijken bijvoorbeeld hoe een operatie-unit in een ziekenhuis zo ingericht kan worden dat een patiënt zich thuisvoelt, omdat blijkt dat dit een grote bijdrage levert aan het welslagen van ingrepen. Dat is één van de innovaties die we ophalen bij in onder meer Thailand zeer goed bekend staande ziekenhuizen.”

Het is een hele andere cultuur, maar wel één waar in Nederland op dit punt van geleerd kan worden, denkt Gehrels. “Het is een hele andere manier van naar mensen kijken. Juist vanuit het perspectief van de gast, hoe die zich benaderd voelt en wil voelen.”

Het is slechts een van de vele wegen die Gehrels wil inslaan in zijn lectoraat de komende jaren. “Ook op het gebied van het financieren van ondernemingen wil ik onderzoek gaan doen. Je ziet dat er met sociale media en crowdfunding nieuwe manieren ontstaan om een bedrijf op te zetten. Dat is iets wat ik ook wil gaan bekijken.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK