Philae ontwaakt

Nieuws | de redactie
15 juni 2015 | Het 'ijskastje' van Koen Geurts op de bodem van komeet Chury blijkt meer dan ooit 'the little engine that could' te zijn. Nu het zonlicht voldoende warmte geeft, is sonde Philae weer actief en stuurt data door. Zijn geheugen zit vol met 8000 datapakketjes, zo blijkt. Dat was precies waar Geurts en zijn collega's al maanden van droomden.

De ESA en het Duitse DLR in Keulen, waar Koen Geurts werkt als çhef-lander’ van Philae melden het vlgende als de laatse stand van zaken: “The signals were received at ESA’s European Space Operations Centre in Darmstadt at 22:28 CEST on 13 June. More than 300 data packets have been analysed by the teams at the Lander Control Center at the German Aerospace Center (DLR).’

Doing very well

“Philae is doing very well: It has an operating temperature of -35ºC and has 24 Watts available,” explains DLR Philae Project Manager Dr. Stephan Ulamec. “The lander is ready for operations.”

For 85 seconds Philae “spoke” with its team on ground, via Rosetta, in the first contact since going into hibernation in November. When analysing the status data it became clear that Philae also must have been awake earlier: “We have also received historical data – so far, however, the lander had not been able to contact us earlier.”

Now the scientists are waiting for the next contact.  There are still more than 8000 data packets in Philae’s mass memory which will give the DLR team information on what happened to the lander in the past few days on Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko.”

Op een richel

Deze ontwikkeling is niet minder dan sensationeel. De kans bestaat nu echt, dat Philae actief metingen en experimenten kan gaan doen in de maanden dat moederschip Rosetta en de komeet nu rond de zon vliegen en de meeste warmte opgeladen kan worden. Op de Wissenstag in Hannover vertelde Koen Geurts hier al over en toonde de indrukwekkende beelden die tot dan toe waren gemaakt. Terwijl hij daar optrad begon zijn telefoon te trillen en hij eigenlijk ook op het toneel van de Messe. Het beek niet het verwachte en verhoopte sein, dat Philae weer contact had gemaakt, maar een vergadering die verzet zou worden…..

Alsof dit nog niet genoeg is, hebben de ESA-medewerkers nu ook de plek waar Philae na zijn zeer avontuurlijke afdaling en landing terecht kwam bijna zeker gelokaliseerd. Zoals vermoed, staat hij op een richel in een strook van de komeet waar het beslist niet de bedoeling was geweest, dat hij daar houvast zou vinden. 

De avonturen van Philae zijn dus allerminst voorbij. Sterker nog, ze lijken maar net begonnen nu de komeet in zijn meest heftige fase van zijn tocht naar en rond de zon kot en aan alle kanten gassen en stof loskomen dor de kracht van de warmte en zwaartekracht van onze ster.

Werken in het zonlicht

Voor die fase hebben Koen Geurts en zijn collega’s hun draaiboeken al klaar: ‘The DLR engineers have therefore sent new commands to the lander that optimise the heating and provide energy savings to improve its chances of communication with Earth. Even if Philae does not have enough energy yet to answer, it could receive and execute these commands. This is referred to as ‘blind commanding’ by the engineers, because the lander is initially very unlikely able to give them feedback.

These procedures were tested on the ground model at the DLR Microgravity User Support Center (MUSC). Even in the event that the rechargeable battery on board Philae did not survive the cold phase, the engineers are prepared. “We are working to ensure that we can operate the lander and its instruments at least during the comet’s daytime, when it is in direct sunlight.” 

Een kleine APK-keuring in het heelal

Once Philae wakes up and can also transmit, it will first send data about its ‘health’ to Earth. “We will then evaluate the data. What is the state of the rechargeable battery? Is everything on the lander still functioning? What is the temperature? How much energy is it receiving?” says Geurts.

The scientific work with the 10 instruments on board Philae also depends on these results. If sufficient energy cannot be stored in the battery, the solar energy available during the comet daytime will determine whether a reduced version of the measurements can be performed. Currently, scientists believe that Philae is in sunlight for 1.3 hours. A day on 67P/Churyumov-Gerasimenko lasts 12.4 hours. If the battery can be charged as planned, measurements can be carried out during the comet night, enabling, for example, long-term measurements. What instrument is used and when will be determined by the team of scientists.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK