Vier nieuwe Spinozisten

Nieuws | de redactie
12 juni 2015 | In Den Haag zijn vandaag de vier winnaars van de NWO Spinoza-premie bekendgemaakt. Cisca Wijmenga (RUG), Aad van der Vaart (UL), Birgit Meyer (UU) en René Janssen (TUe) krijgen ieder €2,5 miljoen om hun baanbrekend onderzoek verder uit te bouwen.

Op Bessensap, het symposium van NWO en de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland (VWN) waar wetenschap en pers elkaar ontmoeten, werden de winnaars vanmiddag gehuldigd voor hun bijdrage aan de Nederlandse wetenschap. De Spinoza-premies worden gezien als de Nederlandse Nobelprijzen.

Glutenintolerantie detecteren

Cisca Wijmenga is hoogleraar medische genetica aan de RUG. Wijmenga doet onderzoek naar de genetische achtergrond van glutenintolerantie (Coeliakie). Tegen RTV Noord noemt Wijmenga het winnen van de Spinozapremie zeer eervol. “Het is een enorme erkenning voor het werk dat wij de afgelopen twintig jaar hebben verricht in onze groep.”

Glutenintolerantie is een aandoening die er voor zorgt dat de dikke darm gluten niet verdraagt. Er zijn betrekkelijk weinig mensen die gediagnosticeerd zijn met de aandoening. Verwacht wordt echter dat veel mensen er last van hebben, maar het simpelweg niet als zodanig herkennen. “’Mijn droom is dat er nog eens een simpele test komt voor coeliakie. Nu lopen zeven van de acht patiënten ermee rond zonder dat ze het door hebben,” zegt Wijmenga.

Statistiek op de kaart

Ook hoogleraar Aad van der Vaart is bekroond met de Spinozapremie voor zijn onderzoek in de medische hoek. De wiskundige van de Universiteit Leiden doet onderzoek naar de statistische technieken om PET-scans te verbeteren. Van der Vaart wil de premie vooral gaan gebruiken om het onderwijs in statistiek te gaan verbeteren, zo laat hij aan Kennislink weten.

“Ik wil die in ieder geval voor een deel inzetten om het onderwijs in de statistiek te verbeteren. Een idee is om samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Sociale Wetenschappen een master-opleiding Statistical Science op te zetten. In Nederland bestaat zo’n opleiding nog niet.”

De materiële kant van religie

Antropoloog Birgit Meyer van de UU doet onderzoek naar geloof en religie in hun sociale en maatschappelijke context, waarbij ze invalshoeken uit de religiewetenschap, antropologie, filosofie en mediastudies combineert. Het verbinden van vakgebieden die voorheen los van elkaar stonden, heeft Meyer grote internationale waardering opgeleverd.

Meyers meest recente onderzoek richt zich vooral op de samenhang tussen media, zintuiglijke ervaring, materiële cultuur en de aanwezigheid van religie in het publieke domein. Ze streeft ernaar om de veranderende rol van religie in onze tijd te begrijpen en te laten zien dat wetenschappelijk onderzoek naar religie cruciaal is voor een beter begrip van onze wereld in het begin van de 21ste eeuw.

Organische zonnecellen

René Janssen van de TU Eindhoven doet onderzoek naar het verbeteren van organische zonnecellen. Volgens het juryrapport van NWO heeft “René Janssen een unieke manier gevonden om chemie, natuurkunde en fundamenteel onderzoek met toegepast onderzoek te combineren”. Als wetenschapper wordt Janssen gedreven door een van de grote maatschappelijke uitdagingen van de toekomst: de wereldwijde transitie naar onuitputtelijke en duurzame energiebronnen.”

De aanpak van Janssen geldt als “uniek in de wereld en met zijn ideeën weet Janssen internationaal vele onderzoekers te inspireren. Door zijn onderzoek naar nieuwe materialen en nieuwe technieken hebben polymeerzonnecellen zich ontwikkeld van een wetenschappelijke noviteit tot een mogelijke energiebron van de toekomst.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK