Bussemaker stelt teleur

Nieuws | de redactie
13 juli 2015 | ASVA-voorzitter Noeri van den Berg is teleurgesteld in de ‘Wet versterking bestuurskracht’, van Jet Bussemaker. Ondanks haar belofte voor meer democratisering blijkt dit nu een lege huls te zijn, met alleen ‘adviesrecht’, “wat in Amsterdam al zo vaak is weggewimpeld.”

U leest hieronder het opinieartikel van Noeri van den Berg

“Vorige week presenteerde minister Bussemaker de ‘wet ‘versterking bestuurskracht onderwijsinstellingen.’ Zij deed dit niet met zoveel bombarie als met de strategische agenda eerder die week. Logisch ook, want er waren dit keer geen concrete aanbevelingen en toezeggingen, zoals 4.000 extra docenten.  Aan het eind van een onrustig Amsterdams collegejaar waren vele ogen gericht op deze wet. Al maanden verschuilt de minister zich achter deze wet en nu hij eindelijk openbaar is, zien we de verandering die de minister voor ogen had: geen.

Langste bezetting ooit

45 dagen duurde de langste Maagdenhuisbezetting ooit. Op 25 februari braken boze studenten door de deuren van het Maagdenhuis om er bijna twee maanden te blijven. Deze studenten waren het zat niet gehoord te worden in de keuzes die het bestuur van de UvA maakte en eisten een stem in het beleid van de grootste universiteit van Nederland. Later sloot de docentenstaf zich aan. Ook voor hen gold dat keuzes óver hen gemaakt werden in plaats van samen met hen.

Het resulteerde in ellenlange discussies, met of zonder het bestuur van de universiteit. Telkens kwam daar hetzelfde uit: studenten en docenten moeten meer rechten krijgen om inspraak in beleid te garanderen.

Niet als een checklist 

Als de bestuurders er wel bij waren, dan werd elke keer keurig omhoog gewezen. Het was niet een probleem van de UvA. Het was een probleem van Den Haag. Vroeg je de minister waar het probleem lag, dan kreeg je steevast het antwoord: ‘De WHW is een minimum en moet niet als een checklist gebruikt worden.’

Maar de WHW wordt helaas door veel besturen wel als checklist gezien. Inspraak van studenten kun je maar beter zo minimaal mogelijk houden, dat verhoogt de efficiëntie van besluitvorming immers. 

Gaan we dat allemaal regelen

Tot drie keer toe zaten studenten met de minister om tafel om uit te leggen dat ze meer rechten nodig hadden om echt van zich af te kunnen bijten. Het Maagdenhuis had duidelijk gemaakt dat het tijd was voor een hervorming. Tijd om de student en de docent centraal te stellen. Tijd voor samen onderwijs maken en een gelijkwaardige stem daarin.

Telkens knikte de minister en kregen deze studenten te horen, wacht maar tot de wet versterking bestuurskracht. Daar gaan we dit allemaal in regelen. 

Vrijdagochtend 10 juli was het eindelijk zover en verscheen op de website van de Rijksoverheid plotseling de wet, waar Amsterdam zo naar uitgekeken had. Een klein voorproefje hadden we al gekregen in de toch vooral op docenten gerichte Strategische Agenda. Een beetje adviesrecht en aandacht voor de bestuurscultuur. Het leek nog op weinig, maar de beloofde wet was er ook nog niet. 

Rechten weldegelijk omhoog 

Die zou ongetwijfeld verder gaan op de discussie die de afgelopen maanden gevoerd was. Niet alleen in Amsterdam, maar door de gehele hogeronderwijswereld, tot in de Tweede Kamer. Duidelijk werd dat de WHW inderdaad geen checklist moest zijn, de rechten moesten weldegelijk omhoog. Om de stem van studenten en docenten te garanderen, maar vooral om de kwaliteit van onderwijs te versterken. 

Maar wat een deceptie: niets van dit alles is terug te vinden in de wet versterking bestuurskracht. De minister houdt het bij adviesrecht op het profiel van de bestuurder van de instelling. Advies dat in Amsterdam zo vaak, zo makkelijk werd weggewimpeld met de opmerking: ‘Je begrijpt het niet, ik zal het je nog eens uitleggen.’

Dat adviesrecht wordt nu uitgebreid met een voorkeur aangeven op het profiel van een bestuurder. Zo sla je als medezeggenschapsraad nog steeds geen deuk in een pakje boter, laat staan dat je een inhoudelijke stem in het beleid van de instelling. 

Nog even afzien 

Voor de minister is het geven van een klein beetje meer adviesrecht de oplossing. Het is voor haar voldoende om de vele miljoenen van het leenstelsel aan bestuurders van instellingen te geven met de opdracht meer docenten aan te nemen. Als student moet je nog maar zien wat er van dat geld terecht komt. De komende tien jaar is waarschijnlijk sowieso nog even afzien, maar als dat geld er eenmaal komt, vertrouw dan vooral op de bestuurders.

 Mochten die bestuurders dan verkeerde keuzes maken, door een bonnetje te veel te declareren of door haar eigen studenten een dwangsom van een ton op te leggen, dan kun je daar in de toekomst als medezeggenschapsraad in ieder geval negatief over adviseren. De wereld van het hoger onderwijs zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Noeri van den Berg

Voorzitter ASVA studentenunie 14|15


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK