Delors Ereburger van Europa

Nieuws | de redactie
1 juli 2015 | In een week waarin de Euro kraakt, krijgt één van diens grondleggers in Brussel het Europees ereburgerschap toegekend. Jacques Delors was niet alleen bepalend voor de Euro, ook de Duitse eenwording en het Erasmus-programma waren er zonder zijn hand niet geweest.

De titel Ereburger van Europa is niet velen gegeven. Jacques Delors is na Jean Monnet en Helmut Kohl pas de derde persoon die de prijs in ontvangst mag nemen. In Brussel werd de inmiddels bijna negentigjarige Fransman  afgelopen week gehuldigd.

Onderwijs van fundamenteel belang

“Was ik maar minister van onderwijs geweest!’ Dat had ik echt graag gedaan ooit,” zei Jacques Delors die van 1985 tot 1995 Commissievoorzitter was in Brussel in 2010 nog tegen ScienceGuide. Nu vijf jaar later wordt Delors in een roerige Europese week benoemd tot Europees ereburger.

Hoewel Delors nooit minister van onderwijs was in zijn politieke carrière heeft onderwijs wel altijd bovenaan de agenda gestaan. “Het onderwijs heb ik altijd van fundamenteel belang gevonden. Door onderwijs leren mensen over zichzelf, leren zij zich ontwikkelen in de wereld om hen heen. En niet in het minst met het oog op hun positie op de arbeidsmarkt. Ik heb mij juist ook als Frans minister van Economische Zaken en Financiën altijd met het onderwijs beziggehouden.”

Erasmus als triomf

Eén van de triomfen van Delors als Commissievoorzitter was het Erasmus-programma dat studenten de kans biedt om overal in Europa gemakkelijk een tijd van hun studie te volgen. “Dit programma is een groot succes geworden, want met de massificatie van het hoger onderwijs is het nu voor miljoenen jongeren mogelijk en ook meer vanzelfsprekend geworden om bij universiteiten en hogescholen in andere landen te studeren.”

Inmiddels heeft het Erasmus-programma in Erasmus+ een volwaardige opvolger gekregen, waarin de diversiteit aan landen in Europa een plek krijgt en extra kansen worden geboden aan studenten met een moeilijke achtergrond. De erfenis van de gehuldigde Jacques Delors is daarmee in heel Europa nog altijd voelbaar.

U leest het volledige interview uit 2010 met Jacques Delors hier


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK