OCW blijft halsstarrig

Nieuws | de redactie
13 juli 2015 | Volgens de VSNU blijft OCW ‘halsstarrig’ vasthouden aan de gedachte dat de opbrengsten van het studievoorschot €1 miljard opleveren. OCW had vorige week in antwoord op Kamervragen laten weten dat eerdere berekeningen van de VSNU niet kloppen en dat er wel degelijk in 2026 €1 miljard geïnvesteerd wordt.

Vorige week heeft minister Bussemaker in beantwoording op Kamervragen laten weten dat de factsheet van de VSNU bezijden de waarheid is. In deze factsheet werd berekend dat het studievoorschot geen €1 miljard oplevert. OCW schreef stellig: “De budgettaire gevolgen van het studievoorschot zijn van meet af aan helder gepresenteerd en daar kan geen misverstand over bestaan.” OCW stelt  daarom dat er in 2026 wel degelijk €1 miljard geïnvesteerd wordt in het hoger onderwijs. De VSNU laat in reactie aan ScienceGuide weten, “dat OCW “halsstarrig vasthoudt aan de €1 miljard aan investeringen.”

Het is een compensatie

De vouchers die bedoeld zijn als compensatie voor studenten die de eerste jaren nauwelijks effecten zien van de opbrengsten van het studievoorschot kunnen volgens de VSNU niet aangemerkt worden  als kwaliteitsinvestering. “Ten onrechte telt OCW de middelen voor de vouchers mee in de ‘€1 miljard’ van 2026. Dat gaat om een bedrag van  €118 miljoen t.o.v. totaal €818 miljoen. OCW zou daarom met €700 miljoen moeten rekenen.” De vouchers zijn volgens de VSNU geen investering in onderwijskwaliteit, het is geld wat naar studenten gaat en niet direct naar het HO, “het is een compensatie voor de studenten die met het studievoorschot te maken krijgen.”

Daarnaast noteert de VSNU dat zij inderdaad rekening houden met 2065, maar dat is niet zonder reden. OCW rekent zich mis door “alleen maar te kijken naar het ene jaar waarin de reeks op zijn hoogtepunt is, zoals in 2026. Daarna neemt het meteen weer af.” Dit bedrag neemt af, omdat naar verwachting studieschulden kwijt gescholden moeten worden.

Opbrengsten staan volledig open

Een andere hiaat in de stelligheid van OCW zijn volgens de VSNU de opbrengsten van het ‘Beter Benutten’ van de OV-kaart. “Wij hebben in onze factsheet netjes vermeld dat we deze te onzeker vinden om al mee te tellen. Ook moet dat contract met de OV-bedrijven nog gesloten worden. Daarnaast lekt waarschijnlijk een stukje weg naar MBO zo staat te lezen in de Strategische Agenda. Deze opbrengsten van €200 miljoen staan dus wat ons betreft nog volledig open en daar is op moment nog niets over te zeggen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK