Zonne-energie uit Mondriaan

Nieuws | de redactie
7 juli 2015 | De kleurrijke schilderijen van Piet Mondriaan zijn de inspiratiebron geweest voor zonne-energieonderzoekers van de UU. Zij ontwikkelden ‘glas-in-lood’-panelen die elektriciteit kunnen opwekken.

Wilfried van Sark van de UU is één van de initiatiefnemers van het project. Nog altijd wordt glas-in-lood in huizen gebruikt als versiering of anti-inkijkobject. Het materiaal leent zich er daarom uitstekend voor om gebruikt te worden voor het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Een paneel kan volgens de onderzoekers genoeg energie leveren om drie mobiele telefoons op te laden.

Elektrische Mondriaan

“Het raam dat wij hebben gerealiseerd zet ongeveer een half procent van het opgevangen zonlicht om in elektriciteit,” vertelt Van Sark. In het concept van Van Sark zijn in de panelen luminescente zonneconcentratoren van perspex verwerkt. “Dat zijn platen waarin zonlicht wordt geabsorbeerd en naar de zijkant van die platen wordt geconcentreerd.”

Aan de zijkant van de panelen zijn smalle zonnecellen geplaatst van 15 centimeter lang en 0,5 centimeter breed. Deze zijn verborgen in het houten frame om de panelen. Als inspiratie voor deze vorm diende het werk van Piet Mondriaan. In het ontwerp van Van Sark zijn ‘Elektrische Mondriaan’ zijn de gekleurde vlakken uitgevoerd in gekleurd plastic in vijf verschillende kleuren: rood, roze, groen, geel en blauw.

Vele toepassingen

Het concept dat Van Sark ontwikkelde werd uitgevoerd door studenten van de Hogeschool Utrecht. Van Sark ziet veel toepassingen voor zijn ontwerp. “De gekleurde platen bieden een esthetisch alternatief voor de bekende blauwe of zwarte zonnepanelen. Ook kunnen ze grootschalig worden geïntegreerd in de façades van kantoorgebouwen.”
Mondriaan by Wilfried van Sark 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK