Ai Weiwei professor in Berlijn

Nieuws | de redactie
14 augustus 2015 | Hij heeft eindelijk zijn paspoort weer terug. Kunstenaar en politiek activist Ai Weiwei is daarop direct naar Duitsland vertrokken. Allereerst voor de hereniging met zijn familie, maar dat is niet het enige. De criticus van de mensenrechtensituatie in China wordt gastprofessor in Berlijn.

In een interview met Der Spiegel gaat Ai Weiwei in op zijn nieuw gevonden vrijheid. “Voor het eerst in mijn leven heb ik geen precies plan voor wat ik nu ga doen,” toont Weiwei zich nog enigszins vertwijfeld over zijn toekomst. Toch lijken de mogelijkheden zich al aan te dienen.

Ai Weiwei wordt namelijk gastprofessor bij de Universität der Kunste in Berlijn. De Chinese kunstenaar gaat vanaf oktober in de Duitse hoofdstad voor drie jaar aan de slag. De universiteit lost daarmee een belofte in. Ook in 2011 werd Ai Weiwei al een gastprofessoraat aangeboden toen hij in China in detentie zat, maar toen was het niet mogelijk om China te verlaten.

Hoe het gastprofessoraat van Ai Weiwei er precies uit gaat zien is nog onduidelijk. De gastprofessor zal bij zijn start een openbare oratie houden, maar daarna ligt het nog grotendeels open. Zo zou het mogelijk kunnen zijn dat de colleges ook virtueel gevolgd kunnen worden. Overigens zal Ai Weiwei in december afreizen naar Australië, omdat zijn werk dan – voor het eerst –  in Melbourne geëxposeerd zal worden. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK