Ambassadrice naast Kuipers

Nieuws | de redactie
21 augustus 2015 | Astronaut André Kuipers ging afgelopen jaar onvermoeibaar scholen en kennisinstellingen af als ambassadeur van het Techniekpact. Doekle Terpstra zoekt nu een vergelijkbaar vrouwelijk icoon dat met hem die missie moet uitdragen. ScienceGuide doet alvast drie suggesties uit HBO en WO.

Inge Loes ten Kate

Ze mocht als één van de weinigen het Mars-wagentje ‘Curiosity’ besturen dat op de rode planeet was neergezet om bodemmonsters te nemen. UU-astronoom Inge Loes ten Kate keek afgelopen jaar met verhoogde interesse naar de landing van Philae op komeet 67P en deed bijna ademloos verslag van dat ongekende avontuur bij en uiteindelijk op komeet Chury.

“Ik was er van overtuigd dat het Mars-wagentje ‘Curiosity’ veilig zou landen, net zoals ik er nu ook van overtuigd ben dat het allemaal goed zal gaan vandaag met Philae, zijn landing vanmiddag even na 5 uur en zijn metingen. En dat is maar goed ook, want ik kan de resultaten van deze metingen erg goed gebruiken. De rode draad in mijn onderzoek is namelijk buitenaards organisch materiaal,” vertelde Ten Kate.

Een jonge wetenschapper die met groot enthousiasme kan vertellen over haar onderzoek naar buitenaardse bodemsoorten. Op ScienceGuide bleek al meermalen hoe zij dergelijk werk levendig maakt. Zowel bij har collega’s in de ruimtevaart als voor de mensen hier op aarde. Samen met astronaut Andre Kuipers zou Ten Kate bovendien een uitstekend ‘ universeel koppel’ vormen om de boodschap van het Techniekpact te verspreiden.

Hester Bijl

In 2010 schoof ze aan bij MTV Coolpolitics waar politici live werden verleid tot verdieping van hun beleidsplannen voor de verkiezingen van dat jaar op het gebied van wetenschap en onderwijs. Als expert vanuit de TU Delft debatteerde zij voor de jongeren in het publiek en de tv-kijkers met kanonnen als Ronald Plasterk en Maxime Verhagen.  Professor Hester Bijl was één van de Bijzondere Bèta’s in het destijds door ScienceGuide en Platform Bèta Techniek uitgegeven boek. Nog steeds geldt de ruimtevaartdeskundige als een icoon in haar vakgebied.

Tegen ScienceGuide zei Bijl destijds over haar werk. “Ik heb een dagelijks gevecht met berekeningen. Elke keer weer ontdekken waar de fout zit, is zo moeilijk. Soms moet je dan de zaak even van een andere kant bekijken of een stapje terugdoen. Maar je moet het nooit loslaten. Je moet doorgaan.” Die mentaliteit past natuurlijk naadloos bij die van het Techniekpact.

Ingrid Mulder

Hoe zet je ICT in om mensen in de dagelijkse praktijk te helpen? Met die vraag houdt Ingrid Mulder, lector Human Centered ICT van de Hogeschool Rotterdam zich al jaren bezig. Efficiënt gebruik van Open Data speelt daarin een grote rol en Mulder weet hoe zij dat effectief in kan zetten.

De combinatie van technologie, mensen, leren en het leven in een metropool en wereldhaven zit in haar DNA. Als HBO-onderzoeker is zij daarbij bovendien gericht op de praktijk, valorisatie en toepassing in leerprocessen van de resultaten van dat onderzoek. Allemaal aspecten die haar een ideale collega-ambassadeur van de astronaut op aarde zou maken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK