Amsterdamse internetprehistorie

Nieuws | de redactie
5 augustus 2015 | Ooit waren er in de hele wereld slechts 3 websites. Eén daarvan in Nederland. Kort daarvoor was bij CERN het idee van een ‘world wide web’ gelanceerd. De toenmalige chef vond dat “vaag maar wel interessant.” De goede netwerkverbinding van CERN met Nikhef in Amsterdam deed uiteindelijk de rest.

De Nikhef website werd operationeel in in het begin van 1992. De webserver werd eerst geïnstalleerd op nic.nikhef.nl, het informatiesysteem van de netwerkgoeroes van Nikhef. Niet veel later verhuisde de webserver naar een krachtiger systeem: www.nikhef.nl.

Als een van de aan CERN gelieerde onderzoeksinstituten speelde Nikhef een belangrijke rol in het promoten van deze nieuwe technologie binnen CERN en de andere instituten die op CERN onderzoek deden. Omdat Nikhef een goede netwerkverbinding met CERN had, was de Nikhef WWW-server altijd beschikbaar voor demonstraties.

Vague but interesting

Dat leidde er toe dat in 1992 er drie websites in de hele wereld waren opgezet: die van CERN, SLAC en Nikhef. Op CERN deden ook toen al duizenden fysici uit honderden instituten over de hele wereld onderzoek naar de bouwstenen van materie. Daarom stond of viel hun werk – net als nu nog steeds – met goede uitwisseling van informatie tussen hen en hun labs en collega’s. Twee IT-medewerkers, Tim Berners-Lee en Robert Cailliau begonnen in 1989 het World Wide Web project, want zij zochten naar een manier om zulke kennisdeling de verschillende aan CERN gelieerde instituten te vergemakkelijken. Zij ontwikkelden de webstandaarden HTTP en HTML.

In 1989 schreef Berners-Lee een voorstel voor iets dergelijks. Het commentaar van zijn chef daarop was “vague but interesting”. Het nader uitgewerkte concept van een WWW werd in 1991 gepresenteerd, onder meer tijdens een workshop die werd bijgewoond door oud-Nikhef-medewerker Willem van Leeuwen.

“Het www draait op het internet. Pas toen het geïnstalleerd was en ik het zag, begreep ik hoe het werkte,” vertelt hij. Van Leeuwen had als webmaster een aantal eenvoudige scripts ontwikkeld om Nikhef-informatie toegankelijk te maken. De goede verbinding van die site met CERN maakte dat Tim Berners-Lee deze gebruiken ging om sceptische CERN-medewerkers te overtuigen van de kwaliteiten van het Web. En zo werd de site van Nikhef uiteindelijk een van de eerste drie websites ter wereld.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK