Beurs in tijden van leenstelsel

Nieuws | de redactie
28 augustus 2015 | Studenten aan lerarenopleidingen die een masteropleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen vanaf 1 september aanspraak maken op een nieuwe beurs. OCW pakte hen eerst de beurs af en wil nu met een beurs de mensen lokken voor de klas te gaan staan.

Staatssecretaris Sander Dekker ziet de incongruentie in zijn beleid niet of niet als een probleem. Hij zegt: “Leraren met een masteropleiding geven het hele onderwijs een impuls. Niet alleen zijn ze pedagogisch goed onderlegd, ze zijn bovendien vaak de innovatieve motor in een lerarenteam. De huidige leraren kunnen daarom al de Lerarenbeurs gebruiken voor een masteropleiding. Met deze nieuwe beurs stimuleren we ook meer leraren in opleiding om door te gaan met een master.”

Gift bij diploma

De tegemoetkoming bestaat uit een eenmalige vergoeding voor collegegeld en studiekosten van €3000. Het is overigens een meer belofte dan een geschenk. De vergoeding wordt pas een gift als de student binnen een gestelde termijn het diploma haalt. Daarom lijkt deze nog meer op de prestatiebeurs van minister Ritzen dan de VVD van Dekker lief zou moeten zijn. Omdat de bètastudent blijkbaar helemaal als een stakker moet worden gepercipieerd bedraagt voor studenten wiskunde, natuurkunde en scheikunde die eenmalige vergoeding €5000. De verbinding van deze subsidie met de initiatieven van het Techniekpact en dergelijke is overigens schimmig. Het lijkt er op dat OCW nog een eigen potje wilde openen los van andere, coherentere beleidslijnen.

Het geld is overigens bedoeld voor een reeks verschillende opleidingen: de educatieve masteropleiding pedagogiek en onderwijskunde, maar ook masters in een vak met een lerarentekort zoals Frans, Duits en wiskunde. Na also, wunderbar.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK