Euromythes uitgeplozen

Nieuws | de redactie
7 augustus 2015 | U kent ze wel, de verhalen over kromme bananen en Europese ambtenaren en regels die alles willen regelen en domineren. Met het Brits referendum in aantocht en een keur van anti-EU ijveraars die in Brussel uit de ruif mee eten, is er nu een ‘Euromyths A-Z’ index beschikbaar, inclusief hun ontnuchtering.

Het begint met een misvatting over EU-regels over ‘abattoirs’ en eindigt met een item over vermeende verplichtingen voor het logo voor ‘zoo’s’. Tussendoor vindt u even verhelderende als soms ook  hilarische onderwerpen, beweringen en berichtgeving uit veelal Britse media over wat ze in Brussel nu weer bedacht hadden, voorschrijven, opleggen, regelen en aan megalomanie van plan zouden zijn. Elk daarvan voorzien van een bondige of juist soms ook verfijnd gedetailleerde ontzenuwing van het gestelde of berichte.

De corgi’s van de Queen en WC’s

Zo is er een verhaal te vinden over de vermeende EU-verplichting om een minimum aan Roma-parlementariërs te doen verkiezen, een EU-verbod van de corgi’s waar de Queen zo dol op is, een Brussels verbod van kroepoek, hout-gestookte pizza-ovens en verse pasta, de start van een subsidiebeleid ter wille van het ‘eurocentrisch’ maken van geschiedenisonderwijs in de scholen van lidstaten, de schrapping van nationale schoolexamens en de strikte beperking aan wanneer een winkel een ei op last van de EU een ei mag noemen…….   

En dat item over een verondersteld Europees milieulabel voor wc’s en toiletwaterverbruik, tsja, dat was voor sommige kranten natuurlijk een no-brainer, waarvan men het in z’n broek deed van plezier. De EU-ambtenaren laten in hun rechtzetting zien dat ook zij de beroerdste niet zijn: “Predictably, any newsstory involving the juxtaposition of the EU and toilets was an opportunity for certain newspapers to trot out some puns. As ever, the Sun came up with some decent ones – “loo couldn’t make it up”, “bog standard” and more. The Express joined in with “loo rules are panned”. The Telegraph characteristically had a more sober piece talking about the “economical flushing of lavatories”. No problem having a bit of fun with that – this story was always going to pull the media’s chain, flush out some eurosceptic rhetoric and so on ad infinitum.”

Kortom, grinnik mee om zowel de ongekende stroom onzin die veelal straffeloos over ‘Brussel’ wordt beweerd en rondgestrooid en grinnik mee om de veelal droge repliek, waarmee zulke verhalen naar het rijk der fabelen wordt verwezen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK