Hack de haven

Nieuws | de redactie
28 augustus 2015 | De haven van Rotterdam mag dan niet meer de grootste zijn, het heeft nog altijd de ambitie om de meest slimme haven ter wereld te zijn. De World Port Hackaton moet antwoorden bieden in het stroomlijnen van logistiek en infrastructuur en de haven in de toekomst nog veiliger maken.

In nauwe samenwerking met het Rotterdamse onderwijs, de grote bedrijven in de haven wordt op 4 en 5 september een groot evenement georganiseerd rondom open en big data. In co-creatie met de bedrijven en instanties uit de Rotterdamse Haven en de logistiek zijn tijdens workshops met de stakeholders en deelnemers drie hoofdthema’s geformuleerd.

  1. Logistiek & Connectiviteit

Als het gaat om logistiek combineert de Rotterdamse haven alle voordelen e´n alle uitdagingen. Als e´e´n van de weinige havens zijn alle modaliteiten voorhanden: binnenvaart, vrachtverkeer en het spoor. Tegelijkertijd is de uitdaging dat we te ma- ken hebben met talloze aanbieders en er geen overview is, op de planning van de terminals na. Dat terwijl verwacht wordt dat het aantal containers de komende jaren met een factor 2 of 3 zal toenemen. En qua infrastructuur blijft alles zoals het is.

Nog te´ vaak vertrekken vrachtwagens, schepen en wagons (half)leeg uit of naar de haven. En zelden wordt goed afgestemd wa´t de ideale volgorde van inladen is, zelfs niet per transporteur. Kortom: alle aanbieders denken vooral aan hun eigen opti- malisatie. Niet gek, ze zijn ondernemer en verantwoordelijk voor hun eigen bedrijfs- voering. Wat zou helpen? Als transparant wordt welke aanbieder waar is op ieder moment, valt er veel winst te behalen. Terminals kunnen zo beter inschatten hoe ze schepen sneller en effectiever kunnen legen. En dat betekent enorme tijdwinst e´n dus geldwinst. Dat verbetert de positie van de haven in het algemeen en is dus ook goed voor al die individuele partijen.

Het thema Logistiek & Connectiviteit kent vier challenges. Daarover leest u hier meer

  1. Infrastructuur

Een doorlopend (en sneller dan ooit) veranderende wereld vraagt om nieuwe op- lossingen. Bijvoorbeeld een flexibele en maximaal effectieve infrastructuur die bovendien duurzaam is. Als Rotterdamse haven zullen we niet de goedkoopste kunnen zijn, maar daar hoeven we het ook niet op te winnen. Zolang we maar de slimste, meest betrouwbare en best informerende haven zijn. Die ervoor zorgt dat klanten bijvoorbeeld meer lading mee kunnen nemen.

Nieuwe technologiee¨n bieden hierin volop kansen. Dankzij slimme monitoringsmethodes en meetpunten kunnen we ‘onze wereld’ van bodem, stroming, faciliteiten en materialen scherp in de gaten houden en onderhoud of renovatie slim aan- pakken. Het doel is altijd voordeel cree¨ren voor zowel de eigenaar als gebruikers van de maritieme infrastructuur.

Het thema Infrastructuur kent zes challenges. Daarover leest u hier meer

  1. Safety & Security

Rotterdam is een veilige haven. Dat moet ook; mensen moeten er veilig kunnen werken en klanten moeten er veilig zaken kunnen doen. Op gebied van safety & security blijven we onszelf doorlopend uitdagen. Hoe kan het nog veiliger? Wat verandert er in de wereld (of gaat er veranderen) en hoe spelen we daarop in?

De Rotterdamse haven is een technologisch hoogstaand stukje. Steeds vaker nemen machines en computers delen van ons werk over. Zeker bij gevaarlijk of repeterend werk een groot voordeel. Tegelijkertijd brengt dat risico’s met zich mee, want wie houdt scherp in de gaten wat er gebeurt? En hoe zit het met verantwoordelijk- heden? Economische belangen zijn groot en cyber-crime is in de praktijk een ree¨le bedreiging. Op andere vlakken draait juist alles om mensenwerk en zoals we alle- maal weten, dan zitten fouten in een klein hoekje. Op dit gebied zorgen zorgvuldige processen en protocollen voor die broodnodige veiligheid. Met behulp van data geloven we dat het no´g veiliger kan.

Het thema Safety & Security kent vijf challenges. Daarover leest u hier meer 

Op 4 en 5 september zullen verschillende teams zich in Rotterdam buigen over deze thema’s. Aan het eind van dag twee zullen de prijzen voor meest innovatieve oplossingen worden uitgereikt. De World Port Hackaton is een innovatieve manier om tot slimme oplossingen voor technische vraagstukken te komen. Op 23 september is ook in Amsterdam aandacht voor dergelijk technisch vernuft. Dan vindt in Amsterdam ScienceMakers plaats in de Gashouder. Meer informatie daarover leest u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK