Het old boys network van de SP

Nieuws | de redactie
20 augustus 2015 | SP-woordvoeder Jasper van Dijk verwijt minister Bussemaker dat zij zowel een zetbaas als voorbeeld is van politici van veelal PvdA, CDA en VVD huize die in het hoger onderwijs rondzwerven van bobo-banen naar baasjesposten, zonder dat ze echt weten hoe het zit. Aan welke bobo’s denkt de SP dan eigenlijk?

Jet Bussemaker “consolideert de status quo van de bestuurder.” Dat verbaast Van Dijk niet zegt hij in een opiniestuk bij het Parool omdat zij zelf haar oorsprong kent in “het old boys network.” Zij maakt daardoor “deel uit van de beruchte bestuurderscaroussel” waarin “talloze andere oud-politici” rondzwerven “ van instelling naar instelling, meestal zonder enige affiniteit met de werkvloer.”

ScienceGuide ging op zoek naar die talloze voormalige staatslieden die op deze wijze hun dagen peripatetisch slijten in de wereld van HBO en WO. Uiteraard in de hoop van hen een massaal ‘boe’ tegen de stellingen van de rode volksvertegenwoordiger op te tekenen, waarmee zij in hun massaliteit zijn uitlating onbedoeld nog leken te bewijzen ook. Dat viel niet mee.

Lijstje onverlaten

Op de vraag welke oud-politici “meestal van PvdA, CDA of VVD-huize”  hiervoor aan het jasje te trekken zouden zijn bleef het akelig stil. Wie bedoelde Van Dijk eigenlijk? Welke collegevoorzitter, instituutsdirecteur of iets dergelijks behoort tot die kringen waar het socialisme blijkbaar zo van gruwt? Heeft u een lijstje van zulke onverlaten?

In de opsomming die je zou kunnen maken staan dan namen als Atzo Nicolai die de RvT voorzit van de UvA/HvA, maar die zit daar pas nadat hij de chef van een grote industriële onderneming was geworden. Je kunt iemand echter niet blijvend nadragen dat hij staatssecretaris was, als zij of hij nadien elders in de samenleving een nieuwe loopbaan ontwikkeld heeft. Maar de lijst blijft heel kort en beperkt.

OCW-bewindslieden aan de slag

Kijk bijvoorbeeld eens naar de oud-bewindslieden die het meest direct in aanmerking zouden komen voor zo’n zwervend en zinledig bestaan als HO-bobo, de OCW-ambtsdragers. Wim Deetman is onlangs met pensioen gegaan als lid van de Raad van State en was daarvoor burgemeester van Den Haag en voorzitter van de Tweede Kamer. Zwerven noch pluchekleven in het HO was zijn deel dus. Zijn staatssecretaris Nel Ginjaar overleed enige tijd geleden en zij was graag en zeer actief als oud-lerares in commissies en acties voor beter onderwijs. De Hogeschool Zeeland heeft zij als voorzitter van de RvT gered in zeer moeizame omstandigheden. Zinloos rondzwerven in functies deed ook zij niet. Jo Ritzen was hoogleraar, werd na zijn ministerschap vice-president van de Wereldbank. Na vele jaren daar keerde hij terug naar zijn Heimat in Maastricht als collegevoorzitter en deed dit twee termijnen. Ook geen rondzwerver van instelling naar instelling dus.

Dat geldt ook voor Loek Hermans, Aad Nuis, Rick van der Ploeg, Maria van der Hoeven, Marja van Bijsterveldt, Halbe Zijlstra, Annette Nijs en Mark Rutte. Geen van deze vroegere OCW-bewindslieden werd HO-bobo en baantjesplakker. Mark Rutte schijnt tegenwoordig als leraar in het vmbo te werken, naar verluid. Bijzondere vermelding verdienen Maria van der Hoeven, die in Parijs de cheffin werd van de Europese samenwerking op het energieterrein en Marja van Bijsterveldt die zich met hart en ziel in zet voor ernstig zieke kinderen en hun ouders via de Ronald McDonald huizen. Niks bobo-gedoe ten koste van ‘de werkvloer’ in HBO en WO.

Eentje is te noemen

Bedoelde Van Dijk dan soms zijn oud-collega’s in de Kamer, die het vaak moeilijk vinden een nieuwe baan te vinden en daarom hogescholen en universiteiten lastig vallen met allerlei onnuttige bestuurlijke functies? Laat hij er dan eens 10 noemen voor wie dit geldt.

Eigenlijk kunnen we maar 1 oud-politicus noemen die na een periode in het EP, de Kamer, als staatssecretaris en Kroonlid van de SER een topfunctie in het hoger onderwijs kreeg. Yvonne van Rooy. Hoe zij in Tilburg en in Utrecht leiding gaf aan de universiteit maakte haar meer dan tien jaar de onbetwiste nummer 1 van de bestuurders in het hoger onderwijs. Haar universiteit steeg internationaal naar de top van reputatie, zoals de Shanghai-ranking vanaf het begin liet zien. De werkvloer kende haar pittige stijl en aandacht, haar inzet voor de bloei van de studentenverenigingen was fameus. Zou zij zo’n indruk gemaakt hebben in Oss en omgeving dat men binnen de SP denkt dat het HO volloopt van filevorming door oud-politici en dergelijke?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK