Hillary zet in op hoger onderwijs

Nieuws | de redactie
10 augustus 2015 | Als Hillary Clinton president wordt in 2016, zal zij een investeringsplan in gang zetten in hoger onderwijs, doorstroom, studiesucces en terugdringen van het leenstelsel voor studieschuld. Haar ‘New College Compact’ van $350 miljard bouwt zij deze week uit in haar optredens.

Haar campagne meldt nu vast dat er sprake zal zijn van een “bold transformation of how we would do higher education financing in our country.” Bij de nadere uitwerking komt er ook extra aandacht voor studiesucces van ‘niet-traditionele’ HO-doelgroepen, zoals jonge ouders die hun diploma niet hebben kunnen voltooien. 

Geïntegreerd pakket

De kernpunten zijn onder meer:

-allow students to attend a four-year public college without taking out loans for tuition
-attend a community college tuition-free
-push states to spend more on higher education
-encourage institutions to cut costs while boosting graduation rates and reward innovation.

Dit bouwt voort op al lopende discussies in zowel het Congres als binnen de Obama-regering, maar Clinton integreert deze met haar voorstellen tot een pakket HO-investeringen voor de lange termijn, dat met name de kiezers in de ‘studieuze middenklasse’ en onder studenten moet aanspreken. De $350 miljard is voorzien als expansie van de HO- en SF-uitgaven over een periode van 10 jaar. Daarmee zou dit onderdeel de meest omvangrijke investeringsprioriteit zijn voor haar termijn als president.

Extra voor extra’s

De opbouw van de investeringen is in grote lijnen als volgt. Iets meer dan 50 % zou gaan als extra’s voor de 50 staten en HO-instellingen zelf, mits deze ook zelf plannen voor extra investeringen naar voren brengen. Een derde wordt ingezet om studenten hun bestaande schulden omlaag te laten brengen door onder meer met renteconversie de kosten te verlagen. De rest zou dan gaan naar extra ruimte voor HO-innovaties, studiesucces projecten en de ondersteuning van studerende ouders. Voor de reductie van de schuldlast zal het voorziene bedrag duidelijk te gering zijn, vrezen kenners. Zo’n 8 miljoen Amerikanen kunnen momenteel hun studieschuoden al niet meer terug betalen en daarbij gaat het om zo’n $115 miljard.

De nadruk op studiesucces en verantwoording voor investeringen en innovaties door instellingen in Clintons voorstellen verbindt haar met voorstellen van Republikeinse kandidaten als Jeb Bush en ‘bipartisan’ voorstellen op dit terrein in het Congres. Daarmee zorgt de presidentskandidaat ervoor dat haar voorstellen in brede kring waardering kunnen oogsten en door haar tegenstanders niet meteen als ‘linkse herverdeling’ weggezet kunnen worden. 

Kritiek en timing

Dat die kritiek zal komen is te verwachten. Het leeuwendeel van de voorziene investeringen moet gedekt worden door het schrappen van allerlei aftrekkosten voor de hogere inkomens in het kader van een vereenvoudiging van het fiscaal stelsel. Daarmee verschuift dat deel van de collectieve uitgaven nadrukkelijk van consumptieve ruimte voor de welvarende Amerikanen naar investeringsruimte voor hogere welvaartsniveaus voor burgers uit de lagere en middeninkomens. 

De timing van de presentatie vandaag en een vervolg later deze week en bij de start van het collegejaar is niet toevallig. De studenten vormden een zeer actief en sterk gemobiliseerd deel van de ‘Obama-coalitie’ die hem in 2008 en 2012 in verschillende staten verrassend hoog deden scoren en zelfs onverwacht winnen. Het van nature zeer behoudende Indiana was in 2008 daar het beste voorbeeld van, evenals het zuidelijke North Carolina.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK