Karl Marx gaat digitaal

Nieuws | de redactie
20 augustus 2015 | Sinds kort zijn de documenten van Karl Marx en Friedrich Engels gratis en in hun geheel te bekijken via de website van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis van de KNAW. Waaronder het handgeschreven communistisch manifest en correspondentie met de familie Philips.

De geschriften van Marx en Engels behoren tot de invloedrijkste in de wereldgeschiedenis. In de twintigste eeuw werd een groot deel van de wereld geregeerd door regimes die zich Marxistisch noemden en de papieren spelen nog altijd een belangrijke rol in het denken over kapitalisme, arbeid, economische crises en revoluties. Het Communistisch Manifest is in bijna alle talen vertaald.

Historische sensatie

Voor veel mensen zal het een historische sensatie zijn de originele documenten onder ogen te krijgen – al is ze lézen voorbehouden aan de echte doorzetters, want met name het handschrift van Marx is extreem priegelig. Door de gedigitaliseerde documenten kan worden gebladerd en ieder stuk kan full screen worden bekeken. Alles kan als pdf worden gedownload en geprint. Kijk op socialhistory.org voor meer informatie.

Het Marx-Engels archief wordt sinds 1938 door het IISG bewaard. Naast manuscripten en persoonlijke documenten – waaronder brieven van Marx’ vrouw Jenny Marx-Von Westphalen en correspondentie met de Nederlandse familie Philips – bevat het 5.6 meter tellende archief de enige overgebleven handgeschreven pagina van het Communistisch Manifest (1848) en de eerste druk van Das Kapital (deel 1, 1867) met opmerkingen van Marx in de kantlijn. In juni 2013 werden deze documenten opgenomen in het Memory of the World Register van UNESCO.

De digitalisering van dit archief vond plaats binnen een grootschalige project waarin de archieven die in de jaren dertig door het IISG zijn verworven, worden gedigitaliseerd. Eerder kwamen de archieven van onder andere Michail Bakunin, Lev Trotsky en Louise Michel online.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK