Kweekschool wordt monument

Nieuws | de redactie
10 augustus 2015 | Een lerarenopleiding als Nationaal Monument, het is niet eerder vertoond. Het gebouw van de Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam wordt deel van het Sjoa Museum over de Jodenvervolging in ons land. Een rijkere symboliek is nauwelijks denkbaar.

De school stond en staat direct tegenover de Hollandsche Schouwburg en speelde een markante rol in het protestantschristelijk onderwijs van ons land. Die rol werd historisch toen de Duitse bezetter die Schouwburg ging gebruiken als verzamelpunt van de joodse burgers die gedeporteerd werden en va die plek via Westerbork naar vernietigingskampen in Oost-Europa gebracht werden. De directie van de kweekschool kende geen illusies over het lot dat de Joodse medeburgers zou wachten bij hun deportatie.

Ruimte voor Nationaal Sjoa Museum

De onlangs verschenen biografie van kweekschooldirecteur Johan Wilhelm van Hulst beschrijft zijn werk en dat van zijn medewerkers en geestverwanten. Via de school zijn vele honderden joodse baby’s en peuters uit de Schouwburg gesmokkeld en ondergebracht in een wijd netwerk van gezinnen die hun leven inzetten voor de redding van deze kinderen. Dit netwerk was zo hecht, dat Van Hulst pas in het voorjaar van 1945 verdacht raakte en op de valreep van de bevrijding door onder te duiken zelf nog gered werd.

Door de herdenkingsplaats van de Hollandsche Schouwburg te combineren met het gebouw van de Kweekschool zal ruimte ontstaan voor een blijvend Nationaal Sjoa Museum. In het voorjaar van 2016 zullen eerste activiteiten plaatsvinden in dat kader. Het is zeer te hopen dat de toenmalige directeur dit zal mogen meemaken. Van Hulst is nu 104 jaar oud en nam het eerste exemplaar van zijn biografie zelf in ontvangst. Dat gebeurde in de Eerste Kamer, waar hij vele jaren lid was namens de CHU en het CDA, als onderwijswoordvoerder en fractieleider. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK