MKB blijft achter

Nieuws | de redactie
24 augustus 2015 | Het MKB blijft achter bij de investeringen vanuit Horizon2020. Daarom willen de werkgevers dat kennisinstellingen afspraken maken met de overheid om de investeringen van kennisinstellingen voor het MKB te verdubbelen. VNO-voorman Hans de Boer wil met Prinsjesdag dan ook meer geld voor innovatie.

In het eigen opinieblad Forum schrijven de werkgevers dat het weer wat beter gaat met de Nederlandse economie. “Maar tijd om in te dutten is er niet,” zo schrijven zij. Zij roepen dan ook het kabinet op om in de volgende begrotingsperiode extra geld te investeren in kennis en innovatie. “Als we deze opgaande lijn willen blijven volgen dan moet het kabinet de komende begrotingsperiode extra geld uittrekken voor innovatie en ontwikkeling voor versterking van de groei van bedrijven.” Ook VNO-voorzitter Hans de Boer deed tijdens het Sail-debat in Amsterdam een soortgelijke oproep aan het kabinet.

Baanbrekende innovaties

Europa moet volgens VNO blijven investeren in innovatie en ontwikkeling. Het onderzoeksprogramma van de EU – Horizon 2020 – heeft voor de komende vijf jaar 80 miljard euro beschikbaar aan subsidies om bedrijven en wetenschappers te helpen met baanbrekende innovaties.

Het is een belangrijk programma, zeker ook voor Nederland. Nederlandse onderzoeksinstellingen en bedrijven zijn namelijk al jarenlang zeer succesvol in het binnenhalen van gelden uit Europese onderzoekfondsen, ondanks de sterke en toegenomen competitie onder Europese onderzoekers. Bovendien behelst die 80 miljard een toename van ruim 40 procent ten opzichte van de vorige periode.

Beperkte budget

Toch blijkt het te weinig. Volgens verantwoordelijk EU-topambtenaar Robert-Jan Smits kan hij – op basis van de kwaliteit van de aanmeldingen – makkelijk een subsidieprogramma runnen met een budget van 160 miljard euro. Er vallen te veel aanmeldingen af. ‘Dat is te wijten aan het beperkte budget. Dat is mijn grote frustratie’, aldus Smits in het Financieel Dagblad.

Behalve een adequaat budget is nodig dat niet alleen kennisinstellingen weten te profiteren van Horizon2020 maar ook bedrijven. De eerste cijfers zijn hoopvol, er lijkt een stijging te zijn in de bedrijfsdeelname van 22 naar 31 procent. Toch is er nog ruimte voor verbetering. Zo ligt het percentage mkb-bedrijven rond de 13 procent. De ambitie moet zijn deze deelname te verdubbelen. De Nederlandse regering kan zich daarvoor inzetten door afspraken te maken met kennisinstellingen om Nederlands midden- en kleinbedrijf mee te nemen in Brussel. Kabinet en kennisinstellingen zouden hier jaarlijks de voortgang van moeten monitoren.

Afgelopen weekend was het Hans de Boer die de hoop uitsprak dat het kabinet met Prinsjesdag meer geld investeert in innovatie, de uitgaven kunnen namelijk hoger. “In de Europese innovatielijst komt Nederland net onder de top uit, en is daarmee een innovatiefollower. De uitgaven van de Nederlandse overheid aan R&D kunnen hoger. Daar waar overheden meer doen aan innovatie, doet het bedrijfsleven ook meer. Zie de Scandinavische aanpak waar overheidsopbrengsten teruggaan in de innovatie. Ook in de ranking van “ease of doing business” laten we als nummer 27 landen als de VS (7), het VK (8) en Duitsland (14) voor ons. Daarom pleiten wij aan de vooravond van Prinsjesdag ook voor ondersteuning van innovatie in de nieuwe begroting.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK