Nederlandse sleutelrol bij kennisbeleid EU

Nieuws | de redactie
14 augustus 2015 | De Europese Commissie had een CSA, Chief Scientific Adviser om elk thema of plan kritisch te checken op de kennisfactor. Anne Glover bezette deze post, maar vertrok recent. Nu komt er iets nieuws met fikse Nederlandse inbreng.

Glovers vertrek na het aantreden van Jean-Claude Juncker deed wel enige stofwolken opdwarrelen. Het was duidelijk dat zij niet meer de positie had die Barroso haar voordien gunde. Juncker is een ander soort politiek dier en erg elegant liet hij Glover ook niet gaan. De ‘kennishoek’ binnen de Commissie moest daarom een en ander rechtzetten en doen bedaren.

Coproductie van Moedas en Robert Jan Smits

Dit lukt nu aardig. Een nieuw ‘wetenschappelijk meedenk/adviesmechanisme’ wordt opgezet op basis van een onafhankelijk, niet-ambtelijk advies. Daarmee krijgt ook de Commissie-Juncker een structurele club wetenschappers die moet kijken naar het IQ en innovatief karakter van de plannen, thema’s en agenda van het EU-beleid. De onafhankelijke ontwerpers hiervan zijn duidelijk een coproductie van Eurocommissaris Moedas en zijn DG, Robert-Jan Smits: er zit een zeer zware, ervaren Portugees in en een zeer opvallende Nederlander.

Die Nederlander is een vrouw en iemand uit de nieuwe generatie toppers in de wetenschap. Het is de nieuwe voorzitter van de Jonge Akademie, Rianne Letschert. Met de benoeming in deze club en voor deze klus staat zij als beleidsmaker annex academisch onderzoeker in Europa direct op de kaart. De uitkomst van het voorwerk van deze club-Letschert kan grote impact hebben.

Het Juncker-plan á 315 miljard Euro heeft nadrukkelijk ook het karakter gekregen van lange termijn investeringen in kennisinfrastructuur en innovatieprioriteiten. Een nieuw wetenschappelijk adviesmechanisme voor heel het Brusselse beleid kan daar dus belangrijke punten en suggesties bijzetten, bovenop de 70 miljard Euro van Horizon 2020. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK