President der astronomen

Nieuws | de redactie
17 augustus 2015 | Ze was al Spinozist en Akademiehoogleraar en won onlangs van de World Cultural Council hun Albert Einstein World Award of Science. De eminente beoefenaar van de moleculaire astrofysica Ewine van Dishoeck (Universiteit Leiden) gaat nu ook nog de Internationale Astronomische Unie leiden.

Professor Van Dishoeck werd afgelopen week in Hawaii benoemd tot president van de IAU en zal de unie van 2018 tot 2012 gaan leiden. De Leidse sterrenkundige is de 32e president van de in 1919 opgerichte unie. Deze heeft als doel alle aspecten van de sterrenkunde door internationale samenwerking te bevorderen en waarborgen. Bij de organisatie zijn meer dan 10000 leden uit 100 landen aangesloten.

“Prachtig vakgebied”

Tegen Astronomie.nl zegt Van Dishoeck het een grote eer te vinden om de internationale organisatie te mogen leiden. “Ik zet mij graag in om astronomen uit de hele wereld bij elkaar te brengen, vooral de jonge mensen, en om ons prachtige vakgebied uit te dragen naar het algemene publiek.” Van Dishoeck is zelf al vijfentwintig jaar in de IAU actief.

Ewine van Dishoeck liet in 2013 op de academiedag van de KNAW nog zien hoe fascinerend haar onderzoek naar de geboorte van moleculen, sterren en planeten kan zijn. “Ongeveer 1000 exoplaneten zijn nu ontdekt maar ze worden nog omgeven door raadselen. Waar worden deze exoplaneten geboren? Hoe uniek is ons zonnestelsel? En waar zouden we als mensen nog meer kunnen wonen? En wat betekent de locatie van ons zonnestelsel eigenlijk?”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK