Rood lint rond Pabo

Nieuws | de redactie
24 augustus 2015 | De daling van het studentental aan de Pabo’s doet de AOb alarm slaan. “Toelatingstoetsen zijn zo aangekondigd dat scholieren ze zien als een soort toelatingsexamen. Tel daarbij op dat geen scholier aan de eisen kan voldoen omdat er geen profielen bestaan die overeenkomen met de eisen die worden gesteld.”

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen zegt dat vakbond “staat voor de kwaliteitsafspraken, maar eerstejaars moeten wel de gelegenheid krijgen om aan de eisen te voldoen. Natuurlijk moet je het niveau testen van je studenten. Maar doe het wel op de gangbare manier: laat scholieren die over een havo- of mbo-diploma beschikken instromen, zorg dat ze een toets doen om hun instapniveau vast te stellen en zet er in het eerste jaar een aanvullend programma op. Natuurlijk zul je bij die toetsen tegen scholieren aanlopen waarvan je denkt ‘die redt het niet’ en daar kun je dan vanuit de opleiding mee in gesprek.”

“Maar zoals het er nu uitziet lijkt het erop dat onder Haagse druk een rood lint is gespannen om een opleiding voor een beroep dat over een paar jaar om mensen zit te springen. Dat vind ik heel kwalijk.”

Schijnoplossingen

De wijze waarop vanuit de instellingen en OCW met de strengere eisen voor entree tot de Pabo is omgegaan, acht de AOb contraproductief. “Die toetsen zijn zo aangekondigd dat scholieren ze zien als een soort toelatingsexamen. Tel daarbij op dat geen scholier aan de eisen kan voldoen omdat er geen profielen bestaan die overeenkomen met de eisen die worden gesteld en we hebben jonge mensen een extra excuus gegeven om niet voor een loopbaan in het onderwijs te kiezen.”

“Op zich is het logisch dat we vanuit het Binnenhof op de voet worden gevolgd. Als er in het onderwijs dingen mis gaan, werkt dat door in onze hele samenleving. Het wordt echter een probleem als je jaar in jaar uit met onvoldoende middelen wordt geconfronteerd, en de sector steeds wordt afgescheept met schijnoplossingen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK