Universiteiten stijgen verder

Nieuws | de redactie
5 augustus 2015 | De Erasmus Universiteit staat met plaats 85 als hoogste Nederlandse instelling genoteerd in de Center for World University Rankings. Vrijwel alle Nederlandse universiteiten zijn dit jaar gestegen binnen deze ranking, met uitzondering van de Radboud Universiteit en Tilburg.Het 'hoogvlakte effect' van het Nederlands HO blijft sterk.

Voor de vierde keer op rij is de Center for World University Rankings verschenen. Deze meet onder meer de kwaliteit van het onderwijs en gebruikt daarvoor onder andere gegevens over de posities die alumni van instellingen zijn gaan bekleden in het internationale bedrijfsleven. Daarnaast wordt gekeken naar het aantal toonaangevende prijzen en onderscheidingen, dat academisch personeel heeft ontvangen. Voor een klein deel wordt in de methodologie meegewogen hoe het staat met patenten, de impact van citaties en publicaties.

De EUR is erbij gekomen

Het is voor het tweede jaar dat deze lijst van de 1000 beste universiteiten wordt gepubliceerd. De twee eerste edities betroffen een top-100. In 2014 was de UU de enige Nederlandse universiteit die in de top-100 stond, op 88. Daar is dit jaar de EUR bijgekomen: de Rotterdamse universiteit stijgt van 101 naar 85. De UU stijgt 1 plaats, naar 87.

De overige Nederlandse universiteiten laten ook een stijgende trend zien. Leiden stijgt van plaats 117 naar 108. De UvA stijgt van 122 naar 114. De Vrije Universiteit stijgt van 144 naar 129. De RUG van 127 naar 110. De Universiteit Maastricht van 250 naar 225 en de TU-Delft van 275 naar 255.

Nederlands tintje in top-3

De Radboud Universiteit moet licht inleveren ten opzichte van vorig jaar en daalt van 134 naar 129. Tilburg is net als vorig jaar de laagst genoteerde Nederlandse universiteit en daalt van 614 naar plaats 689.

De eer voor de beste universiteit ter wereld gaat wederom naar Harvard. Die instelling staat sinds deze ranking wordt gepubliceerd steevast op de eerste plaats. In de top-3 is er verder ook nog een Nederlands tintje te ontwaren. MIT staat namelijk op plaats 3 en deze Amerikaanse universiteit zit binnen het universitaire consortium van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) samen met de TU-Delft en Wageningen en is ook partner van Fontys bij de uitwisseling van ideeën en mensen rond de vernieuwing van de bètatech-opleidingen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK