Wordt 2016 het jaar van ScienceDebate?

Nieuws | de redactie
13 augustus 2015 | Hoe wordt de wetenschap echt onderdeel van de besluitvorming in het Witte Huis? Die vraag stelde Matthew Chapman zich in 2007. Hij bedacht ScienceDebate om presidentskandidaten hiertoe uit te dagen. Gaat het deze verkiezingen dan echt tot een debat komen?

Matthew Chapman is journalist en (script)schrijver uit New York. Hij verbaasde zich er in 2007 al over dat wetenschappelijke en technologische issues vaak onderbelicht blijven in de presidentsverkiezingen. Samen met collegajournalisten richtte hij daarom ScienceDebate op, dat de steun kreeg van Nobellaureaten en universiteiten in heel de Verenigde Staten.

Nog nooit een echt debat

Sinds 2008 is ScienceDebate bezig om via crowdsourcing de belangrijkste wetenschappelijke issues op te halen bij de Amerikanen. Klimaatverandering, gezond eten, wel of niet vaccineren en de arbeidsmarkt, alles passeert de revue. In 2012 gaven Barack Obama en Mitt Romney al antwoord op veertien door ScienceDebate geselecteerde vragen, tot een echt debat kwam het echter nooit.

Als het aan Nina Burleigh van Newsweek ligt zijn de verkiezingen van 2016 het moment om het écht over wetenschap te hebben. “None of the major candidates has yet agreed to participate in Chapman’s debate. But none can deny that science is at the core of many of today’s most contentious battles.”

Klimaatverandering als trigger

Chapman zag zijn pogingen om de presidentskandidaten bij elkaar te krijgen voor een debat over hoe wetenschap geincorporeerd te krijgen in de Amerikaanse besluitvorming vooralsnog vruchteloos, maar hij blijft hopen. “I believe that there will come a time when it will seem as odd for a candidate not to attend a debate on science as it would now seem odd for one not to attend a debate on foreign or domestic policy or the economy.”

Met klimaatverandering als één van de grootste bedreigingen van deze tijd, ziet Nina Burleigh dat het welhaast onvermijdelijk dat dit issue – ten diepste wetenschappelijk van aard – inzet wordt van de presidentsverkiezingen. Wordt 2016 dan eindelijk het jaar dat Matthew Chapman en zijn collega’s hun zin krijgen? 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK